Компания Фейсбук обяви днес, че ще пусне през януари във Великобритания "Фейсбук нюз", своя раздел за новини, разпространяващ новинарски статии срещу заплащане от издателите на медии, предаде Франс прес.

"Активни преговори" се водят също за пускането на такава новинарска емисия във Франция и Германия, заяви американският гигант в социалните мрежи, предава БТА.

Компанията вече пусна "Фейсбук нюз" в края на 2019 г. в САЩ с желанието да насърчи журналистиката и да се отърси от репутацията си на източник на дезинформация.

"С "Фейсбук нюз" ще плащаме на издателите за съдържание, което още не е качено в платформата, като помагаме за привличането на нова аудитория и даваме на издателите повече възможности да печелят пари" за своите статии, се казва в комюнике на компанията.

Сред издателите са в."Гардиън", седмичникът "Икономист", таблоидът "Мирър", както и списанията "Космополитън" и "Вог". Сключено е и партньорство за споделяне на видеосъдържание с телевизия "Ченъл 4 нюз". "Очакваме много повече партньори да се присъединят към нас преди старта" през януари 2021 г., заяви Фейсбук.

"Ще продължим да работим с издатели в страни, където пазарните условия и регулаторните рамки позволяват този вид инвестиции и иновации", отбеляза компанията.