Държавата да компенсира с 80% от осигурителния доход служителите във фирмите, които са спрели да работят заради пандемията. Тази промяна в Кодекса на труда искат от Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ.

Идеята бе обсъдена на тристранка миналата седмица, а сега официално се предлага за разглеждане.

“Целта на промените е да се създаде постоянна нормативна уредба, която да се задейства в кризисни ситуации, като работниците и работодателят, които се оказват в принудителен престой, да бъдат подпомогнати директно от държавния бюджет”, обясняват от синдиката и АИКБ.

Те настояват компенсацията за затворен бизнес да е 25% от нетните приходи от продажби спрямо същия месец на предходната година.

Предвиждат и компенсации за служителите, ако работодателят едностранно въведе непълно работно време - за период на извънредно положение, извънредна обстановка или заради намалял обем на работа.

“Целта е работниците да получават от държавата 80% от брутното трудово възнаграждение за часовете, в които се налага да не работят, но за не повече от 4 ч на ден”, пишат те в предложенията си.

Компенсацията за неотработеното работно време да се дава само ако предприятието има спад на приходите с поне 20% спрямо същия месец на предходната година. Тя ще се дължи пропорционално на неотработеното работно време, като ще е в размер на 80% за първите два месеца. След това да намалява с по 5% за всеки следващ месец, но не по-малко от 65%.

Сега държавата покрива 60 или 80% от заплатите във фирмите, които са затворени или имат намален оборот. Работодателите обаче са длъжни да поемат останалите проценти. В момента това става с постановление на МС, а не със закон. Другата вече действаща мярка е 24 лв. на ден за работник в неплатен отпуск от затворен бизнес заради новия локдаун.

ВАСИЛ ВЕЛЕВ
ВАСИЛ ВЕЛЕВ