Фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще поеме лихвите по 100 млн. лв. кредити за енергийна ефективност. Такова предложение ще бъде направено между двете четения на Закона за енергетиката, обяви председателят на ресорната комисия в парламента Валентин Николов по време на първото гласуване на промените в закона. Според приетите поправки от 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на борсата. С тази промяна България се доближава до пълната либерализация на пазара на едро на електроенергия. Прекратяват се и сделките за студен резерв.

Между двете четения на закона се обмислят и промени, с които да се задължат електроразпределителните дружества и ЕСО да обявяват всяка година свободните си мощности и къде се намират, така че да може да се ориентират инвеститорите, обяви Николов. Друга законова поправка предвижда, ако предприятие изгради директен кабел до ВЕИ, той да е негова собственост и ЕСО или енергото да нямат претенции. Промяната се налага заради спорове чия е мрежата.

Депутатите гласуваха да е възможно в индустриалните паркове да се изграждат затворени енергийни мрежи, които да разпределят ток и газ вътре в парка.