От май 2021 г. ще плащаме първо най-старите дългове към хазната

От понеделник започва раздаването на безвъзмездната финансова помощ за туроператорите и туристическите агенции. Тя ще е в размер на 4% от оборота им през 2019 г. Това решиха депутатите, след като приеха промени в извънредния закон, които бяха включени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Микро-, малките и средните предприятия, които са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., ще получат безвъзмездна помощ в размер на процент от оборота спрямо същия период през миналата година. По думите на икономическия министър Лъчезар Борисов се обмисля процентът да е между 10 и 20. Помощта ще е за срока до отпадане на ограниченията и ще се превежда по сметките на фирмите от НАП , като компенсациите ще започнат след обнародването на промените. За регистрираните след 1 януари 2020 г. фирми ще се смята процент от оборота им спрямо предходния месец на този, през който е преустановена дейността.

От 1 май догодина погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите, гласят други промени в ДОПК. В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което крие риск да изтече давността на старите задължения.

За скрити доходи в чужбина, за да не се плати данък, ще се налага санкция до 15 000 лв. Това важи както за фирми, така и за физически лица. Въвежда се и възможност за подписване с електронен подпис на фирмените годишни финансови отчети и докладите на одиторите, гласи друга промяна в ДОПК.