От януари до октомври тази година, преодолявайки негативното влияние от пандемията от COVID-19, различните зони за свободна търговия в Китай са допринесли за стабилизиране на външната търговия и инвестиции, заяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фън на вчерашната си пресконференция, цитирана от Радио Китай

Статистически данни на Министерството на търговията сочат, че от януари до октомври общият обем на износа и вноса за 18-те зони за свободна търговия е достигнал 3,8 трилиона юана и заема 14% от общия за страната. Реално използваните чуждестранни инвестиции в зоните са достигнали 131,01 милиарда юана или 16,4% от общите.

Гао Фън заяви, че през последните седем години зоните за свободна търговия играят ключова роля за задълбочаване на реформите и отварянето на страната, а натрупаният в тях опит прилага на различни места в цялата страна. През следващата година Министерството на търговията ще даде на зоните по-голяма самостоятелност за провеждане на реформи, за да продължи оформянето на нова структура за икономическо развитие, добави говорителят.