2-3 поколения у нас са под един покрив за разлика от северните държави - едно от обясненията за високата смъртност

Отварянето на училищата бе сред основните причини, довели до разрастване на епидемията и значителния ръст на заразените, като двигател на това бяха децата, които безсимптомно разпространяваха вируса и заразяваха своите баби и дядовци. Въпреки че вече две седмици се учи онлайн обаче,

делът на

засегнатите във

възрастовата

група 60-70 г.

остава висок Сред обясненията за това този път са работещите родители, които оставят децата си при бабите и дядовците им, но заради честото си движение стават и основен разпространител на вируса. Тези заключения прави анализаторът Тихомир Безлов във връзка с високата смъртност у нас през последните седмици.

“Едно от обясненията е демографската структура на новозаболелите. Прави впечатление, че високият процент на засегнатите в групата 60-70 години се запазва”, посочва той.

От шеста по заболяемост в периода от 9 до 17 юли групата на хората между 60 и 70 г. постепенно се изкачва на челните места, изчислява той. От края на ноември те вече са на 2-о място. В България тази група

съставлява

13,5% от

населението

и се нарежда на пето място (от общо 9). А само за последната седмица от 4 до 11 декември заразените сред тях са 20,7%.

Най-много - 21,4%, са боледуващите от COVID българи между 50 и 59 г.

“Не е ясно какви са причините. Може би

по-малкото PCR

тестове, които

се правят при

по-младите, увеличава броя на тестваните възрастни”, посочва Безлов.

Има обаче и друга причина. В България, за разлика от Швеция, Германия, Англия и други северни страни, често три поколения живеят заедно в едно домакинство. Учениците, които вече не са в клас, би трябвало да са по-малък фактор за активните баби и дядовци (60-70-годишни). Изглежда обаче, майките и бащите използват по-активно своите родители за гледане на останалите вкъщи деца, проследява той вероятния път на инфектиране.

Заедно с това остава висок и броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение, както и на тези в по-тежко състояние, приети в интензивните отделения.

Така на фона на отчетената по-ниска обща заболяемост през последната седмица

натискът върху

лечебните

заведения

не отслабва

Дори напротив - при 7000, приети в болница в понеделник, в неделя те бяха 7224. При 516 в интензивните отделения преди 7 дни вчера тежките случаи в болниците бяха 595. А във вторник през изминалата седмица бе отбелязан и най-черният рекод досега с 213 починали. За изминалото денонощие смъртните случаи бяха 64.

Въпреки това мерките дават добри резултати.

Рекорд с 21 084

излекували се

от COVID-19 за една седмица беше отбелязан у нас в неделя. Броят им на седмична база е с близо 3000 повече от този на новозаразените, който е 18 108. Рекордната цифра обаче е резултат на високата заболяемост през изминалите седмици.

Тенденцията на ден да има повече излекувани, отколкото заболели, се наблюдаваше през цялата седемдневка с изключение на сряда и четвъртък.

За последното денонощие пък обявените за преболедували коронавируса са 2235 при 1287 новозаболели.

Така общо доказаните с коронавирус досега достигнаха 178 952, от които активни са 91 569 случая. Излекуваните са с 10 000 по-малко.