Ще сметнете ли за извършен подвиг положението, в което България внася ток, вместо да го изнася. Играете си със страховета на хората. Така от централата се обръщат към екоорганизацията

Антибългарска политика, облечена като благородна зелена кауза, и опит за съсипване на предприятие, което дава работа пряко на 1500 души и на още няколко хиляди, свързани с него. Така от "Брикел" определят заявката на екоорганизацията "Грийнпийс България" да подарят коледна елха на енергийния министър Теменужка Петкова, украсена с прах от Гълъбово, където е централата. От "Брикел" са изпратили отворена писмо, в което се казва следното:

 

Скъпи млади момичета - Миглена и Деница, работещи под флага на международната "Грийнпийс", оценяваме вашата креативност и умението с пари от чужди организации да организирате шумни акции на българска земя.

Ние също сме креативни и можем още утре да окичим най- голямата елха, която си представяте със скрап (парчета) от нарязания "Брикел".
Ще ви допадне ли тази наша инициатива? Ще ръклопяскате ли, когато 1500 пряко заети и още хиляди от сектора останат на улицата на помощи от държавата?

Ще сметнете ли за извършен подвиг положението, в което България внася ток от съседните ни държави, вместо да го изнася?
За поредна година, откакто съществува топлофикацията ни, предоставяме отопление БЕЗПЛАТНО на училища, детски градини, лечебни заведения и социални домове.

Какво ще кажете на всички лекари, учители и други жители на Гълъбово, които ще останат на студено, ако нарежете на скрап "Брикел"? Ще се гордеете ли с нарязването на скрап на нашето и още не едно и две български предприятия?

За разлика от вас ние впрягаме своята креативност в мисията да съхраним българско енергийно дружество, като го модернизираме, за да отговаря на новите европейски стандарти. Това обаче е процес, започващ от планиране, проектиране, съгласуване и накрая реализиране. Процес, който изисква време, експертност и огромни инвестиции, които ние, за разлика от вас, не получаваме на готово.

Да украсите елхата са ви необходими 100 лева, малко ентусиазъм и вероятно не повече от час време.

Вие смятате, че можете да си играете със страховете на хората и да си закичите голямата европейска зелена кауза като своя. Ако някой може да сбъдне европейската зелена кауза, това сме ние.
Ние можем и правим възможното да се реализира прехода към зелена икономика. Ние сме хората, които ще генерират усилията, за да се случи Зеленият пакт.

Нашата креативност се изразява във впрягане на експертен потенциал и денонощна работа, седмици, месеци и години, за да сбъднем европейската цел, съхранявайки, а не разрушавайки едно българско предприятие.

Такива като нас има още. Не сме толкова шумни като вас, защото нашата работа изисква повече от час работа. Вероятно ще се съберете и ще се опитате да ни отговорите още по-креативно и още по-шумно. Преди да го направите, седнете и помислете.

Прочетете как е светнала първата българска крушка, как се е зародила българската индустрия, колко хора, като вашите родители, баби и дядовци са дали живота си, за да построят първата българска текстилна, кожарска и консервна фабрика Готови ли сте с лека ръка да изтриете техния труд, да зачеркнете граденото от не едно поколение преди вас. Такива ли са вашите мечти и идеали?!

Елхата, украсена с прах, вероятно не е добра гледка. Но алтернатива за праха има и тя се казва модернизация.

Пътят, по който сте поели, чертае по-страшна гледка. Елха, украсена с останки от българско предприятие, е не просто недобра гледка, а тъжно и чудовищно, ако това е визията на вашето усилие.
Надяваме се, че коледните бонуси, които сте/ще получите, си заслужават подобна антибългарска политика, макар и облечена като благородна зелена кауза.

Пожелаваме ви градивна нова година. Пожелаваме ви да впрегнете цялата си креативност в каузи, които не са разрушителни. Бъдете здрави!

Янилин Павлов, изпълнителен директор на "Брикел" ЕАД и човек, който се гордее, че е създал семейство и че живее и се бори да съхрани едно българско предприятие

ЯНИЛИН ПАВЛОВ
ЯНИЛИН ПАВЛОВ