Пробват да мамят с фалшив стаж от чужбина и ксерокопия на документи

Догодина затягат контрола - блокират до 6 месеца пенсията при данни за измами

20 хил. лв. от осигуровки се пробва да източи пазарджишка фирма, която е регистрирана в офис с площ от 6 кв. м, но има 76 служители. Измамата е хваната от експертите на Националния осигурителен институт в Пазарджик.

От НОИ се усъмнили в две дружества на свързани лица, които подали уведомления за сключени съмнително кратки трудови договори с общо 76 души. Така те обявяват доходи и осигуровки, които се начисляват, но реално не се плащат към бюджета на осигурителния институт. Въпреки това хората могат да получат обезщетения за безработица или болнични.

76-те работници са били записани като продавач-консултанти и общи работници, но посоченото за работно място помещение се оказало с площ от само 6 кв. м. Тоест на всеки квадратен метър работна площ би трябвало да има по 13 работници, изчислили експертите от НОИ - Пазарджик.

Фирмата обяснила при проверката, че част от хората са заети с търговия, но не успяла да представи нито стоките, които се продават, нито документи за реализирани продажби.

При разговорите с експертите на НОИ част от работниците пък твърдели, че работят в къща за гости. Тя обаче се оказала сграда, която е построена до груб строеж, но реално не може да бъде ползвана. Други пък твърдели, че поддържат кафе автомати, но на посочените от адреси нямало нито една машина.

Щетите, които са нанесени на НОИ по този начин са в размер на 19 973, 61 лв., като случаят е предаден на прокуратурата.

Друга

популярна схема

за източване на

средства е

т. нар.

английска борса

При нея хора, които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания. Точно преди да останат без работа, те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския регламент, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход, обясняват експертите. Схемата е позната на служителите на НОИ в цялата страна и е изключително трудно подобно фиктивно назначаване да мине, обясняват експертите.

13 “английски работници” все пак пробвали схемата в Пазарджик, като на част от тях са били платени обезщетения за безработица. При последващ контрол обаче е установено, че те не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях никога през живота си не са излизали зад граница. “Английските работници” имат да връщат 36 224,11 лв., като също са предадени на прокуратурата.

В Пазарджик са заловени и обичайните фалшификации на стаж за пенсия. Един кандидат от областта е декларирал стаж от 1989 г., но с бланка от 2000 г. Друг пък е представил стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ на варненска фирма.

Младеж от малко село в област Пазарджик пък фалшифицирал документ, че е студент, и с него поискал отпускане на наследствена пенсия.

Документът се

оказал сканирано

цветно копие

и не съдържал достатъчно информация.

Пенсионер пък се опитал да измами системата с искане пенсията му да бъде преизчислена с допълнителен стаж, придобит не след, а преди пенсионирането му. В хода на пенсионното производство е установено, че представеният образец УП-3 от лицето за периода от 20.09.1973 г. до 27.10.1975 г., издаден от голям осигурител на територията на Пазарджик, е ксерокопие на вече попълнен документ. Върху копието на документа били нанесени корекции и видимо си личали пресниманите стари подписи и печат. А човекът не присъствал във ведомостите за заплати и нямало данни да е работил там.

От началото на годината до 30 ноември в област Пазарджик са отменени 716 болнични листа за 15 323 дни. Това е почти три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато са отменени 265 болнични листа за 5954 дни. За първите 11 месеца на годината пък са представени 89 315 броя документи за изплащане на болнични, като са изплатени почти 31 млн. лв. НОИ е изплатил в областта и обезщетения за безработица за около 26 млн. лв

От догодина

НОИ ще спира за

6 месеца

плащането на

пенсия,

ако се установят данни за извършено престъпление. Тя ще се възстановява след приключване на наказателното производство. Сега редът е обратен - пенсията може да бъде спряна само след окончателно решение на съда. 6-месечен срок за проверка се въвежда и при болнични, майчинство и обезщетения за безработица. За разлика от пенсиите, тези обезщетения и сега можеха да бъдат спрени за извършване на проверка.

Променя се и Наказателният кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, за измама в особено големи размери ще го грози затвор от 2 до 8 години. Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв.

Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет, но вече ще е валидно и за пари, получени от НОИ или НЗОК.