През 2021 г. дружествата трябва да осигурят поне 45 лв. на месец или да платят парите наведнъж

Ще се наследяват парите само на някои от починалите пенсионери

Три вида пенсии ще изплащат универсалните пенсионни фондове от следващата година. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, одобрени от правителството в последния работен ден на 2020 г.

Плащането на т.нар. втора пенсия за 17 000 жени трябва да започне от есента на 2021 г. Ако законовите промени не бъдат одобрени спешно от парламента, частните пенсионни фондове ще имат право да изплащат само един вид пенсия - пожизнена, въпреки че голяма част от първите жени с втора пенсия нямат достатъчно средства по партидите си.

Пожизнена пенсия вече ще има само за родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година, предвиждат промените в КСО. За 2021 г. това означава, че

най-малката

пожизнена

пенсия, плащана

от частните

фондове, трябва

да е 45 лв.

За пожизнената пенсия са предвидени и два подварианта - да има гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия. Тоест за следващата година разсрочено плащане ще се определя за хората, които имат по-малко от 900 лв. по партидите си. Тук ограничението е месечното плащане да не е по-малко от 15% от минималната пенсия и не по-голямо от пълния ѝ размер.

Еднократно изплащане пък е предвидено за тези хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, предвижда одобреният от правителството законопроект.

Втората пенсия

ще може да се

взема 1 г. преди

навършване на

възрастта за

пенсиониране

от НОИ. Условието е партидите да позволяват отпускане на пожизнена пенсия, която да е поне равна на минималната.

Променят се и условията за получаване на парите от наследници на починали пенсионери. Досега то важеше за всяка партида. Вече наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане или ако е била разсрочена.

Пенсионните фондове трябва да гарантират, че пенсионерите ще получат поне сумата, която са внесли като осигуровки, обясни на заседанието на правителството социалната министърка Деница Сачева. Това означава, че в случаите, когато не са успели да осигурят доходност, ще трябва да върнат на пенсионера удържаните през годините такси. Пенсионните дружества събират до 3,75 на сто върху всяка осигурителна вноска и до 0,75% годишна инвестиционна такса.

Фондовете обаче получават правото да събират такса върху парите за изплащане на пенсиите. Тя ще е 0,5% от оставащите по партидата средства и ще се удържа веднъж в годината.

Така би трябвало да се пълнят резервните фондове, които ще осигуряват парите за гарантирания размер на пожизнените и срочните пенсии.

При пенсиониране индивидуалната партида се закрива, а средствата се прехвърлят във фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Това позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати. Така пенсионноосигурителното дружество поема управлението на инвестиционния и демографския риск.

1 януари - 30 юни 2021 г. е срокът първите, които трябва да вземат втора пенсия, да прехвърлят парите си в НОИ, ако решат, че този вариант им е по-изгоден и не желаят да вземат втора пенсия.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ, но не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г.

От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години, които важат в момента.

650 лв. вече не могат да бъдат запорирани

Пенсиите в размер до 650 лв. няма да бъдат запорирани от 1 януари 2021 г. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 610 на 650 лева, обясниха от Националния осигурителен институт.

Съгласно установеното в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т.е. от пенсиите под този размер не могат да се правят удръжки. Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането им, също се определят спрямо размера на минималната работна заплата за страната. Посочените ограничения не се прилагат за задължения за издръжка.

Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7.01.2021 г. в зависимост от начина на изплащането им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка, ако се изплащат чрез банка/доставчик на платежни услуги.

Борисов: Обещахме 300 лв. минимална пенсия, от 1 януари ще я има

С изпълнено обещание от управленската програма се похвали премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството за годината.

“От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%, както сме обещали. Това е още един изпълнен ангажимент от управленската ни програма”, заяви той.

През януари пенсионерите ще получат и допълнителните си 50 лв. заради пандемията от коронавирус, а това плащане ще продължи до март 2021 г. включително, припомни министър-председателят. “За целта всеки месец осигуряваме 106 милиона лева, за да може да подпомогнем 2 106 718 пенсионери, или повече от една трета от населението във времето на пандемията от COVID-19”, подчерта Борисов.