Пандемията докара рекордните 15 млрд. лв., платени с банкови карти

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва

Пандемията докара рекордните 15 млрд. лв., платени с банкови карти

Най-често с дебитни карти се плаща за храна и онлайн пазаруване.

39% използват дебитните всеки ден, а 32 на сто - кредитни по 2 пъти в месеца

Всеки пълнолетен българин вече има поне една банкова карта, а някои от работещите имат и по повече. Това показват последните данни за безналичните плащания, обявени от централната банка, като сравненията са за септември 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г.

Броят на

издадените

дебитни карти

е 6,2 млн.,

а на кредитните - 1,2 милиона.

От последното проучване на картовите оператори става ясно, че 98% от българите имат дебитни карти, а 40% от тях имат и кредитни. Притежателите на дебитни карти в България са повече в сравнение с тези в съседните ни Македония и Сърбия, където са съответно 94 и 79%.

От БНБ отчитат също, че през 2020 г. българите са се разплащали през 5614 терминални устройства (банкомати) и 101 738 ПОС устройства.

За една година за парични операции през карти са направени 155,7 милиона нареждания за безналични преводи в страната, а за тези към други държави - 45,8 милиона. Стойността на паричните потоци, които са преминали през банковите карти, е съответно 8,3 млрд. лева и 4 млрд. лева.

С около 10% се е увеличил броят на операциите с карти през септември 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Известно забавяне на ръста има заради намаляването на икономическата активност в резултат от пандемията, в това число в браншове, които силно разчитат на плащанията с карти - ресторантьорството, хотелиерството, самолети.

В централната банка изчисляват още, че броят на плащанията, направени чрез ПОС устройство за година, е над 169,2 милиона, а трансакциите през интернет - 32,3 милиона. Обемът на сумите, движението на които е било наредено да се извърши чрез картови плащания, направени чрез терминални устройства, възлизат на 9,4 млрд. лева, а през интернет - над 2,8 млрд. лева.

Отчетите на централната банка за цялата 2020 г. още не са обявени. По прогнозни данни разплащанията с карти растат средно с 20% на година. Очакванията са, че през 2020 г. преводите през ПОС устройства са се увеличили с 1,8 млрд.лв., а през интернет - с 560 млн. лв. Ако прогнозата се потвърди, това ще означава, че през миналата година през карти са минали разплащания за рекордните около 15 млрд. лв.

Броят на платежните сметки в кредитните институции у нас е достигнал 13,424 милиона. Тенденцията е този брой да намалява, като за 4 г. той е спаднал с над 2 милиона. В централната банка отчитат, че кредитните преводи към България за година са 334,6 милиона броя, а към други държави - 2,4 милиона броя.

Стойността на паричния ресурс, който е минал през картите

за погасяване на

заеми у нас, е

746,4 млрд. лв.,

а към други държави - 89,1 млрд. лева.

Въпреки навлизането на онлайн банкирането броят на кредитните преводи, когато са инициирани на хартиен носител, достига 229,5 милиона, а когато трансакциите са направени по електронен път, техният брой възлиза на 107,5 милиона. Стойността на преводите е съответно за 344,8 млрд. лева и 490,6 млрд. лева. За сравнение заемите, отпуснати електронно през 2017 г., са за 554,2 млрд. лева.

Проучвания на картови оператори като “Мастеркард” показват, че притежателите на карти у нас са много чувствителни към цените и така избират банката издател. Близо половината от запитаните проявяват интерес към незабавните трансфери, като основна причина за това са бързината и удобството, които те им осигуряват. Други важни причини за избор на банка са допълнителните функции на картата, както и това дали се приема от всички банкомати (около 30% посочват тези два фактора). Като основен стимул за увеличаване на честотата на използване на разплащателна карта потребителите посочват

възможността за

възстановяване

на суми

и схеми за лоялни клиенти.

Биометрията като метод за компютърна сигурност (автентикация) на плащанията е предпочитан метод сред потребителите, които плащат с телефона си - 43% предпочитат да въвеждат биометрични данни, показва още изследването. За най-ценена характеристика при избора на карта потребителите посочват безопасността, която гарантира при плащания - близо 44% от анкетираните, последвана от улесненото използване и удобството при разплащанията (28%).

Двата вида карти (кредитна и дебитна) носят разнообразни ползи за финансовата стабилност на картодържателите. В България процентът на хората, които се възползват от предимствата и на двете, е 38, а в Македония и Сърбия съответно 22 и 21%.

Притежателите на карти използват дебитна карта за разплащане в хранителни магазини (65%), онлайн пазаруване и резервации (43%) и за плащане на сметки и пазаруване на дрехи (33%). Кредитните карти са предпочитани на първо място, когато става въпрос за онлайн пазаруване и правене на резервации (за 50% от проучените), последвани от пазаруване на храна и дрехи - съответно с 47 и 42%. В България дебитните карти се използват най-често - 39% плащат с тях ежедневно, докато 32% използват кредитни карти до два пъти в месеца. 58% от потребителите се чувстват комфортно, когато плащат безконтактно, без въвеждане на пинкод за суми до 50 лева, но за повече предпочитат ПОС устройство.

През 2021 г. разплащанията ще стават за до 10 секунди

Обмислят таксите за бързите преводи да не са по-високи от тези на обикновените

“През 2021 г. за намаляването на измамите от типа “социално инженерство” или “фишинг” ще се обмислят нови изисквания, включително за съвпадение между името на получателя, посочено в платежното нареждане, и това на титуляря на сметката. Специален акцент ще бъде поставен върху превенцията на измамите при незабавните плащания”. Това заяви подуправителят на БНБ Нина Стоянова на банков форум в София в края на миналата година. Тя подчерта също, че през 2021 г. акцент в регламентите на Брюксел, ЕЦБ и БНБ ще бъдат незабавните плащания. За да бъдат насърчени те, се обмисля въвеждане на изискване таксите за незабавни плащания да са не по-високи от таксите за обикновен кредитен превод.

У нас “Борика” АД, в тясно сътрудничество с БНБ като оператор на платежната система за брутен сетълмент в реално време (RINGS), е в напреднал етап на развитие на проект, базиран на изискванията на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи. Амбицията на дружеството е през 2021 г. доставчиците на платежни услуги в страната да могат да предоставят на своите клиенти незабавни кредитни преводи в левове за до 10 секунди, обяви Стоянова. През юли 2020 г. ЕЦБ взе решение да въведе мерки, осигуряващи трансевропейски обхват на незабавните плащания в евро до края на 2021 г.

Както броят, така и стойността на картовите плащания, инициирани през интернет, са се увеличили през 2019 г. спрямо 2018 г. със 17%. Значително увеличение се наблюдава при плащанията с електронни пари, чийто брой през 2019 г. е нараснал с 41% на годишна база, а стойността - с 37%.

Свиването на икономическата дейност вследствие на пандемията очаквано се отрази и на трафика през системите RINGS и TARGET2-BNB, които отчетоха спад в общия брой на обработените плащания за второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Въпреки първоначалния негативен ефект от пандемията през третото тримесечие на 2020 г. се отчита възстановяване и увеличение на броя на извършените плащания, подчерта Стоянова. Нарастването на преводите през третото спрямо второто тримесечие на 2020 г. е съответно с 14% при броя и 20% при стойността за RINGS и с 23% при броя и 31% при стойността за TARGET2-BNB.

Най-четени

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Директни автобуси до големите градове само от общински центрове с над 30 000 души

Директни автобуси до големите градове само от общински центрове с над 30 000 души

Автобусни линии до големите градове ще има само от общински центрове с население над 30 хил. души. Това предвиждат промени в наредбата за транспортните схеми, които са публикувани за обществено обсъждане. Ако те се приемат, то примерно от градове като Дряново няма да има директна линия до София, а хората от този град ще трябва да отидат до Габрово

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

"Виждате времето какво е, но това не пречи на работниците по моста и тунела да работят. Това е уникално съоръжение", каза премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков спряха на строежа на лота на магистралата на връщане от с. Блатска. Почти две трети от тунел "Железница" на АМ "Струма" е прокопан

БНБ няма да вдига забраната на банките да раздават дивиденти

БНБ няма да вдига забраната на банките да раздават дивиденти

Така 2,9 млрд. лв. ще стимулират икономиката, а няма да отидат у акционерите През април 2020 г. в началото на пандемията БНБ забрани на банките, работещи у нас, да разпределят дивиденти за акционерите си. Финансовият ресурс, който трябваше да бъде предназначен за раздаване, стана част от обявения пакет от 9,3 млрд. лв

Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

След като първо приеха да отпадне забраната, сега управляващите предлагат да остане Висши чиновници все пак няма да могат да участват в бордовете на държавни компании. Това гласи предложение за промяна в Закона за публичните предприятия на група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов. С това на практика отноно се въвежда забраната за главни

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Най-коментирани

Димитър Радев: Замяната на лева с евро 
ще протече гладко

Димитър Радев: Замяната на лева с евро ще протече гладко

България продължава с благоразумните си политики,  заяви пред авторитетен форум управителят на БНБ Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Все повече ползват отстъпка заради безкасови плащания

Все повече ползват отстъпка заради безкасови плащания

Българите, които ще се възползват от данъчната отстъпка за безкасови плащания за доходите, получени през 2020 г., по всяка вероятност ще са много повече, отколкото през предходната година. Причината е, че онлайн пазаруването се разрасна с неимоверно големи темпове през пандемията. Според данните на НСИ за ноември онлайн пазаруването е направило

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Български термометър хваща COVID-19 преди да се появят симптомите

Български термометър хваща COVID-19 преди да се появят симптомите

Фин термометър, адаптиран да се използва за проследяване на ковид инфекция може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса. Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски" в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Марияна Николова посети Бачковския манастир

Марияна Николова посети Бачковския манастир

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир "Успение Богородично", информира Министерството на туризма. Манастирът е сред най-значимите духовни забележителности на Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България. Николова разговаряла с ръководството на манастира и

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Николова: По празниците са пътували близо 75 хиляди българи

Николова: По празниците са пътували близо 75 хиляди българи

От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други

Борисов: Младите в България се чувстват по-сигурни заради ежегодното увеличение на доходите

Борисов: Младите в България се чувстват по-сигурни заради ежегодното увеличение на доходите

При посещението си в гр. Раковски, където е разгледал изграден спортен комплекс, премиерът Бойко Борисов е подчертал, че младите хора в България се чувстват по-сигурни и създават семейства, което се дължи на ежегодното увеличение на доходите. Той е отбелязал още, че навсякъде има ръст на раждаемостта

Борисов: 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят (Видео)

Борисов: 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят (Видео)

„Успяваме да управляваме кризи, затова и с най-меките мерки срещу COVID-19 сме на 27-о място в Европа по заболеваемост и заводите в България работят“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Индустриална зона „Раковски”, където 24 компании са се възползвали от помощта на държавата в размер на 7 милиона лева по линия на

От България в Италия се влиза с негативен тест за COVID от последните 48 часа

От България в Италия се влиза с негативен тест за COVID от последните 48 часа

Италия иска негативен молекулярен или антигенен тест за COVID-19 от последните 48 часа за влизащите от България. Така предвижда новият правителствен указ с епидемиологични мерки в сила от 17 януари. Много от тях ще бъдат в сила до 5 март. При липса на негативен тест пристигащите в Италия ще се поставят под изолация