Премиерът Бойко Борисов инспектира напредъка по АМ "Хемус" от хеликоптер, става ясно от живо включване на фейсбук профила му. Заедно с него в хеликоптера са финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Българите трябва да знаят, че нашите строители работят със световна класа", каза Борисов, отбелязвайки напредъка по трасето.

Видео: Фейсбук/ Бойко Борисов

"Прекрасна ни е държавата, но е трудна за строителство", каза още той, като допълни, че цяла Северна България ще се възроди.

По думите му тази година се пуска пътя между Ловеч и Плевен. Той обърна внимание, че строителството се случва по време на пандемия, докато много наши съседи са в локдаун.

"Може да се види къде се работи, виждате колко техника има. Едва има 1-2 км равно", отбеляза Борисов при обиколката на хеликоптера около строящата се магистрала.

По думите му трябва да се благодари археолозите. 

„На 30 места имаме археология в 90 километра трасе по АМ „Хемус“. Вижда се колко техника работи и как се минава през скалите. Трябва да благодарим на археолозите, които много съвестно, точно и професионално работят и помагат на строителството“, посочи премиерът.

Според него магистралата ще бъде богатство за хората от Велико Търново, Севлиево и Габрово. Той припомни, че сме с най-ниския дефицит в Европа, както и с най-ниския външен дълг, а финансовият министър Кирил Ананиев потвърди думите му.

"Трябват още година и половина - две, иначе пак ще я замотаят и спрат, както винаги досега", предупреди Борисов.

По думите му са изградени и канали за отводняване.

„От мост върху мост се минава. Има стотици колони и греди. Вижда се какви кранове се докарват в планината и какви усилия са това. Вижда се как от едната страна копаем скалите и веднага излизаме на мостове от другата страна. За хората от Севлиево, Велико Търново и Габрово това ще бъде такова богатство. Трябват още година - две, за да ги довършим строежите“, каза още той.

Трасето към Велико Търново
Трасето към Велико Търново