Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой посочи, че подготвят откриването на новия туристически сезон през месец, предава БТА.

"Смятаме, че епидемията ще намалее още повече в резултат на ваксинирането, което се планира да започне тази седмица. Според здравните експерти очаква се случаите през месец март да спаднат значително. Това ще бъде благоприятен фактор, който ще позволи да започнем туристическия сезон през месец април. Туризмът е главният сред секторите, които имат шанс за най-бързо възстановяване от пандемичната криза", каза министърът на брифинг.

Той посочи, че Турция разполага с богат опит в промотирането на дестинациите, благодарение на дейността на Агенцията за развитие на туризма, която е била особено активна и в условията на пандемичната криза. Това е дало възможност на Турция да приключи туристическия сезон през 2020 г. по-успешно от този на страните, които са нейни традиционни конкуренти, по думите на Мехмет Ерсой.

Освен традиционните, през 2021 г. Турция ще представи и редица нови дестинации, главно в областта на археологическите обекти.

"Бъдете готови да ви запознаем с Гьобекли тепе /става дума за най-древния мегалитен археологически комплекс в света, който е на поне 12 000 години и се намира край град Шанлъурфа/. Областта вероятно ще се равнява по значимост на пирамидите в Египет. Или както казват експертите - Турция постави началото на нова ера на археологическите разкопки", каза турският министър на туризма и културата.