Засега само петима с щастливи талони са признати за кредитори на “Ню Геймс”

Съдът не признава на свързани фирми, че имат да получават пари

Поне петима печеливши на големи суми от “Национална лотария” и “Лотария България”, организирани от фирмата “Ню Геймс” на обвинения в 18 престъпления Васил Божков, имат шанса да си вземат печалбите.

Това произтича от решението на Софийския градски съд, с което “Ню Геймс” се обявява в несъстоятелност и се назначава временен синдик. В сряда съдът публикува 82-страничнота си решение с мотивите към него.

Петимата, чиито имена и лични данни са споменати в решението на съда, са направили необходимото, за да бъдат признати за кредитори. Те са подали молби до съда и

са присъединени

към списъка на

кредиторите

Петимата са спечелили преди държавата да отнеме лиценза на фирмата суми между 720 хил. и 1 млн. лв. Според правилата на лотарийните игри те са получили веднага малка част от сумата, а остатъкът трябва да им бъде изплащан в продължение на 20 години.

В края на февруари 2020 г. обаче парламентът гласува промени в Закона за хазарта, с които лотарийни игри може да организира само държавата. Банковите сметки на “Ню Геймс” бяха блокирани преди отнемането на лиценза и фирмата преустанови всякакви плащания.

От решението става ясно, че вероятно има и доста други физически лица, които чакат печалби от лотариите.

Вещото лице, което е прегледало цялата документация, е установило, че за периода на съществуването на фирмата спечелените суми са 34 млн. лв., като 16,2 млн. лв. са раздадени. Остават обаче 17,7 млн. лв. разсрочени печалби. Тази сума е много по-голяма от това, което имат да получават петимата, т.е. хората, които имат печеливши билети или вече са подписали протоколи за изплащане на печалбите, биха могли да се обърнат към съда да ги впише в списъка на кредиторите на фирмата.

Сред желаещите да се присъединят към този списък са били и четири фирми, но председателят на съдебния състав Жаклин Комитова е

допуснала за

кредитори само

две от тях

- “Сайентифик Геймс Интернешанъл лимитид” и “Лото Гид” ЕООД.

Първата фирма е регистрирана във Великобритания и освен доставчик на софтуер за лотарията, е отпечатвала и талоните за търкане. Тя претендира за 2 121 530 лв. без лихвите за доставени услуги на “Ню Геймс”. Другата е регистрирана в България и има претенция за 1 055 841 лв. за продадени билети и изплатени печалби. Съдийката обаче признава по-малко от половината от тази сума - 397 805 лв.

Другите две фирми, които са поискали да бъдат присъединени към списъка на кредиторите, са отхвърлени напълно по няколко причини. Първата е, че са свързани с “Ню Геймс” фирми, освен това претендират за

задължения,

настъпили след

февруари 2020 г.

и става въпрос не за задължения по търговски договори, а за взаимни прихващания.

Едната фирма е “Национална лотария” АД, която в съда е представлявана от Димитър Ганев, т.е. от изпълнителния директор на фирмата, която се обявява в несъстоятелност - “Ню Геймс”. “Национална лотария” АД претендира, че има споразумение с “Ню Геймс” от 2018 г. за взаимно прихващане на задължения и е представила протоколи.

Другата фирма - “Лото БГ” ООД, пак се представлява от шефа на “Ню Геймс” Димитър Ганев. Аргументите - фирмата е дала на “Ню Геймс” около 200 хиляди лв. заеми за изплащане на заплатите след отнемане на лиценза. Заключението на съдийката е, че това са опити за разпиляване на имуществото на фирмата в несъстоятелност в посока на свързани фирми, което

ще ощети

останалите

кредитори

Затова и не допуска те да се включат в списъка на кредиторите.

Заключението на вещите лица е, че “Ню Геймс” има достатъчно ликвидни средства, за да се разплати с кредиторите си. Само активите ѝ са изчислени на малко над 50 милиона лева.

“И най-успешната фирма обаче не може да реорганизира за броени дни дейността си, така че да се разплати с всички”, пише в мотивите съдийката Жаклин Комитова. Тя критикува законодателя, че не е дал преходен период на “Ню Геймс”, за да не се стига до “последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата”.

За временен синдик с месечно възнаграждение 3500 лв. съдът назначава Тихомир Найденов.

Васил Божков

още през януари

2020 г. напусна

България

и малко след това разкри, че е в Дубай. Той избяга още когато се разбра, че неговите съдружници в “Еврофутбол” Цветомир и Боян Найденови са подали сигнал в прокуратурата за изнудване и заплаха с убийство. Те обявиха тогава, че той укрива и дължими към държавата такси за хазартна дейност.

По-късно прокуратурата повдигна срещу Божков 18 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група.