С още 40 млн. лв. ще бъдат подпомогнати туризмът и транспортът, които са сред най-засегнатите сектори от пандемията.

Средствата ще бъдат осигурени от Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, като с тях ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в двата бранша до края на март. Това реши правителството на заседанието си в сряда.

“Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането ѝ до края на март”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на заседанието.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места. “Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите”, подчерта Борисов.

Преди седмица туристическото министерство изплати 10 млн. лв. на туроператори и туристически агенти. Общият брой на подадените заявления възлизаше на 840, от които 38 дублирани. С това финалният брой проекти, обект на оценка, възлиза на 802, от които 720 бяха одобрени за финансиране.

Средствата представляват около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 хил. лв. в зависимост от декларирания им оборот.

Във вторник пък приключи оценката на заявленията от страна на автобусните превозвачи. Транспортното министерство е одобрило 28 кандидатури на стойност 2,4 млн. лв. Така общо 580 превозвачи ще получат оперативен капитал.

Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 млн. лв., а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки за над 20 млн. лв. Тя се осъществява чрез Националната агенция по приходите.