А1 е първия телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения за бизнеса и публичните организации, съобщиха от телекома.

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния. По този технологичен стандарт работят и компаниите от A1 Group в Австрия, Беларус, Хърватия, Сърбия и Словения.

В България A1 вече е внедрила множество проекти, които помагат на публични и бизнес организации да решават някои от своите най-належащи проблеми. Портфолиото от IoT услуги, които A1 предлага на клиентите в страната, включва мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, мониторинг на употребата на минерална вода, мониторинг на качеството на въздуха, умно управление на отпадъците, интелигентно градско осветление и умно паркиране. Компанията инвестира много в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, за да помага на бизнес клиентите да оптимизират процесите, да намаляват разходите и по този начин – да се развиват и растат.

„Фактът, че сме първият оператор в България, който внедрява мобилни IoT решения, е високо признание, което ни прави горди и ни мотивира за още повече усилия да използваме технологичното си лидерство за важни за бизнеса и обществото въпроси“, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България.
A1 е разработил няколко NB-IoT решения, свързани с употребата на вода. 

За да помогне на общините да осигурят разумно използване на минерални води, A1 е разработил и специално решение, което взема предвид температурата и специфичния химичен състав на термалните води.Мониторингът на качеството на въздуха е друга предлагана услуга. Това става чрез облачно софтуерно решение, което автоматично събира данни от сензорите в реално време. То осигурява визуализация в графичен и цифров вид за всеки от проследяваните компоненти на атмосферния въздух – азотен, въглероден и серен диоксид, озон и частици. Системата измерва също температурата, влажността и налягането. Проектирана е да работи при всякакви метеорологични условия.

NB-IoT решение A1 има и за умно управление на отпадъците, което е подходящо за общини и сметосъбиращи компании. Чрез сензори системата автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите и количеството на извозваните отпадъци. Системата предоставя автоматизирани, базирани на анализ препоръки за маршрута и навигацията на сметосъбиращи камиони. Използването на интелигентната платформа спестява време на общинските власти и може да предостави над 50% намаляване на разходите.