В Истанбул ще започне производство на морски таксита.

Това съобщи кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу на пресконференция във връзка с проекта, който ще се реализира до лятото на настоящата година, когато ще бъдат пуснати в движение новите машини.

Представянето на новия проект съвпадна с отбелязването на 170-тата годишнина от основаването първата фирма за морски превози в Мраморно море и Босфора в Османската империя, наречена "Ширкет-и Хайрие", предава БТА.

Производството на морските таксита ще се извършва в най-старата корабостроителница на Истанбул - Халич, на брега на Златния рог, която бе действаща до 1999 г.

След тази дата корабостроителният сектор се премести в Тузла, обширен район на брега на Мраморно море на азиатския бряг на Истанбул, където се намират най-големите държавни и частни корабостроителници на Турция.

Имамоглу посочи, че производството на морските таксита е първият етап от амбициозната програма на истанбулската голяма община за по-пълноценно използване на възможностите на морския транспорт с цел облекчаване на трафика на 16-милиония мегаполис.

Първите 50 броя морски таксита местно производство се предвижда да бъдат спуснати на вода през лятото на тази година.

Цветът на морските таксита ще бъде определен въз основа на допитване до жителите на Истанбул, допълни кметът.

Морските таксита са плавателни съдове за превоз на клиенти на къси разстояния с определен капацитет. Те акостират и качват пътници на определени пристани /общо за Истанбул са около 16/,

каквито има по крайбрежието на Мраморно море и Босфора, и се движат по определен график /както на автобусите/ или при повикване.

Преди години в Истанбул бяха пуснати морски таксита за по 10 души. Но тъй като машините се внасяха от чужбина /Норвегия или Дания/, плюс обслужването /освен капитана задължително има и по един обслужващ в машината/, пътуването бе твърде скъпо и не много хора можеха да си го позволят, поради което бяха спрени от движение.

С пуска на морски таксита местно производство се планира да поевтинеят превозните тарифи по море в сравнение с предишните.