Според промените в наредбата за техническите прегледи

Засега чиповете няма да се използват за автоматични глоби, макар да има възможност за дистанционно четене на информацията

Всеки автомобил от 12 юли нататък ще има стикер с вграден в него чип, в който има информация за техническото състояние, екологичните норми, на които отговаря, данни за регистрацията, собственика, застраховката. Засега той няма да може да се използва за автоматични глоби, а ще служи главно на общините, които искат да въвеждат екологични забрани, казва шефът на автомобилната инспекция Бойко Рановски в интервю за “24 часа”.

Знакът ще се слага при всеки технически преглед след 12 юли на база на измерванията на емисиите. Първоначално данните ще остават в пунктовете за технически прегледи, а от 12.I.2022 г. информацията за измерените емисии постъпва автоматично в системата на агенцията. Не пунктът, а системата на “Автомобилна администрация” ще определя екологичната група на колата. Стикерът ще важи до следващия технически преглед, а вградена антена ще позволява дистанционно четене на данните. Удостоверението за прегледа ще се носи, докато не се отмени със закон.

 Интервю с директора на Изпълнителна агенция “Автомобилна
администрация” Бойко Рановски четете утре.