Китай отчита увеличаване на икономическия растеж с 2,3 процента през 2020 г., което е най-ниското за последните 44 години, предаде Франс прес, като се позова на данни на Статистическото управление на страната.

В последното тримесечие на 2020 г. БВП е нараснал с 6,5 процента в сравнение с година преди това, като по този начин се е върнал до предпандемичното ниво. Но през първото тримесечие на миналата година икономическата активност се сви с 6,8 процента заради затварянето на предприятия и магазини като част от усилията за справяне с коронавируса, допълва Асошиейтед прес. Във второто тримесечие на 2020 г. китайската икономика беляза отново растеж с 3,2 процента. През третото тримесечие растежът беше 4,9 процента, показва разбивката на данните за миналата година по тримесечия. Всичко това прави от Китай една от малкото големи икономики с положителен БВП за 2020 г., предава БТА.

Според прогнозите се очаква тази година растеж от над 8 процента.

Експортът е нараснал с 3,6 процента миналата година въпреки митническата война с Вашингтон. Износителите взеха пазарния дял на чужди конкуренти, които все още се сблъскват с коронавирусни рестрикции, отбелязва АП.

През 2020 г. промишленото производство в Китай е нараснало с 2,8 процента, предаде ТАСС.

Нивото на безработицата за 2020 г. е 5,2 процента. Но властите са създали и над 11,86 милиона нови работни места.