Швейцарската фирма МЕТ може да купи 14 вятърни парка на “Енел”, които са с мощност 42 мегавата. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката, след като не видя в нея антиконкурентни ефекти. Чрез дружеството “МЕТ Ринюъбълс” се купува “Енел Грийн Пауър България, собственост на италианската “Енел”.

От тези 14 вятърни парка 6 са в района на Камен бряг, 1 в района на Каварна и 7 в района на Шабла.

Тези паркове правят дял от 7,6% от инсталираните вятърни мощности у нас, а самото дружество е на пето място сред най-големите групи, които оперират вятърни електроцентрали у нас. Класацията оглавява AES с дял от 28,3%, на второ място е Alpiq – 13,1%, на трето - Enhol – 10,9%, и на четвърто е ERG с 9,8%.

Делът на придобиваното предприятие в производството на електроенергия от вятърни централи е между 5 и 10%, така че и това не е пречка за концентрация, смята антимонополният орган.

Купувачът “МЕТ Ринюъбълс Холдинг” е част от групата на МЕТ, със седалище в Швейцария. Дружеството “МЕТ Холдинг”, което упражнява контрол върху “МЕТ Ринюъбълс Холдинг”, е едноличен собственик на “МЕТ Енерджи Трейдинг България”, което търгува с електроенергия. Делът му в търговията с ток е от 0 до 5%, така че и в тази сфера няма антиконкурентни въздействия, смята КЗК.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд - София.

Групата МЕТ е позната и от учатието ѝ в търга за резервирането на капацитет в газопровода “Балкански поток”. Тя бе единствената друга компания освен “Газпром”, която спечели капацитет в тръбата.