И български стартъп в луда битка за нов бизнес с насекоми за 4,1 млрд. долара

  • 0
authorАвтор: 24 часа

И български стартъп в луда битка за нов бизнес с насекоми за 4,1 млрд. долара

Жълтият брашнен червей, ларвена форма на Tenebrio molitor, е първото насекомо с официално становище от ЕС, че консумацията му от човек е безопасна.

В ЕС инсектите са разрешени само за риби и домашни любимци

Започва луда надпревара в света в нов бизнес за отглеждане на насекоми за човешка храна. Според различни прогнози търговията с продукти, в които има брашнени червеи, черна муха войник, щурци, скакалци и други ядливи инсекти ще надхвърли 4,1 млрд. долара до 2025 г. Причината е, че гадинките са по-устойчив източник на протеин от месото заради по-ниското негативно въздействие върху околната среда и високата хранителна стойност. Затова и през последните години стартъпи за отглеждане на насекоми привличат финансиране от фондове за рисков капитал и интерес от гиганти в индустрията като “Нестле” и “Каргил”. Сред тях е и българският стартъп Nasekomo за отглеждане на черна муха войник в Елин Пелин и продукти от нея. Неговите съоснователи - французинът Ксавие Марсенак и съпругата му Олга планират

до 2 години

да изградят

най-голямото

предприятие

за производство на продукти от насекоми в Югоизточна Европа.

Големият тласък в новия бизнес се очаква да дойде от евентуалното бъдещо разрешение за допускане на продукти с насекоми за храна от човек в Европейския съюз. Първата крачка вече е направена. Съвсем скоро жълтият брашнен червей, който е ларвен стадий на брашнения бръмбар - Tenebrio molitor, може да стане част и от менюто на европейския потребител. За първи път Европейският орган за безопасност на храните - EFSA, се произнесе през миналата седмица за този вид насекоми.

Становището на регулатора е, че консумацията на изсушения брашнен червей е безопасна за човек както в цялата му форма, така и смляна като брашно. Все пак EFSA предупреждава, че

яденето на

насекомото

може да

предизвика

алергични

реакции,

особено при хора, които страдат от нежелани реакции при консумация на скариди и други ракообразни.

Всъщност становището на европеийския регулатор по безопасност на храните не дава автоматично право продукти с жълт червей да се продават в магазините за човешка храна. Но пък без него това е невъзможно. Произнасянето на EFSA е по поръчка на Европейската комисия от 2018 г., когато са постъпили искания от фирми за разрешаване на т.нар. нови храни, сред които са насекомите.

Дали те да се използват за храна от човек, сега ще трябва да реши ЕК, както и националните власти на страните членки да дадат одобрение. Но след първия пробив и положителното становище от EFSA е много вероятно това да стане до няколко години. Освен исканото разрешение за храни с жълт брашнен червей на опашката чакат искания и за още 14 вида други насекоми - от щурци до скакалци. По тях EFSA тепърва ще се произнася.

И в момента в Европа легално се продават храни с насекоми, но само в зоомагазините. Жълтият брашнен червей се използва за храна за рибки, влечуги, кучета и котки. Цената му е доста висока - у нас

кутийка от

250 мл или 30 г

сушени ларви

се продава

за 8,40 лв.

в онлайн магазини.

Иначе храненето на животни с насекоми дава досега много добри резултати. Според международната платформа за насекоми за храни и фуражи домашните птици и свине ще бъдат следващите в списъка за одобрение, което допълнително ще увеличи пазара.

От прогнозираната продукция в Европа от 3 милиона тона протеин от насекоми през 2030 г., очакванията са само 10% да бъдат пренасочени в производството на човешка храна. Ако ЕК даде разрешение, изсушеният брашнен червей ще влезе като основна съставка в протеинови блокчета, паста, закуски, бисквитки, снаксове. Възможно е и бързо да замести месото в колбасите, което още отсега притеснява много потребители.

Според запознатите с насекомите за отглеждането на ларви на жълт брашнен червей са нужни възрастни брашнени бръмбари, като женските снасят по около 150-200 бели яйца, които после трябва да се отделят. Оставят се в контейнери върху трици или овесени ядки. За около 11 седмици вече е готова реколтата от червеи. Те се измиват и попарват с гореща вода за 1 до 5 минути, което убива и евентуални вируси по тях. После се сушат.

Дехидратацията

става във фурна

с вентилатор

на 78 градуса

като водното съдържание накрая трябва да е под 0,6%. После могат да се смелят на брашно или да се използват цели.

Протеинът в брашнения червей е 57-61,4%. Мазнините са от 22,7 до 31,6%. Фибрите са от 4,1 до 6,7 грама на 100 г, пише в доклада на EFSA. Захарите са под 0,2 на сто. 100 грама изсушен брашнен червей има енергийна стойност от около 500 килокалории. Около 6,2 г на 100 е съдържанието на хитин в брашното от ларви. Брашненият червей има още високо съдържание на желязо, магнезий и цинк, както и на витамин В12 и рибофлавин. Има и значителни количества омега-3 и омега-6 мазнини с добро съотношение между тях.

Около 2000 са ядливите видове насекоми в света. Те са част от хранителния режим на почти 2 млрд. души, най-вече в Азия. За да се случи това и в Европа обаче, много потребители ще трябва

да преодолеят

фактора

“погнуса”,

за да ги използват за храна, коментира Джовани Согари, пазарен изследовател в университета в Парма, Италия. Според него с времето тази нагласа на европейците от досегашния им културен и социален опит към яденето на насекоми може да се промени.

“Има големи екологични и икономически ползи, ако се заместят традиционните източници на животински протеин с такъв от насекоми, защото се отделят по-малко въглеродни емисии, по-малко отпадъци, а и разходите за производство са по-ниски”, смята и проф. Марио Мацочи от Университета в Болоня.

Индустрията обаче трябва да извърви дълъг път, за да достигне търговските обеми, доставяни сега например от сектора на морските продукти, заяви Ан Мете Баек, директор на Организацията на европейските производители на рибно брашно и рибено масло в Копенхаген.

Новаторските храни са голямо предизвикателство за нас, необходима е научна експертиза в различни области - диететика, токсикология, химия и микробиология. Всичко това е отчетено и сме включили опитни учени”, казва д-р Хеле Кнутсен, председател на работната група за новаторските храни на EFSA.

В Швейцария одобриха яденето на щурци

Домашният щурец е одобрен за човешка консумация в Швейцария още от 2017 г. Страната може да прилага собствени политики към яденето на насекоми, защото не е член на Европейския съюз. Именно щурците са следващите насекоми, за които се предполага, че ще има положително становище и от европейския регулатор за безопасност на храните - EFSA.

Наскоро беше подготвен и доклад за щурците като нова храна и от българския Център за оценка на риска по хранителната верига. В него пише, че насекомите са пълноценен източник на протеини, витамини и минерали от органичен произход. Високият им репродуктивен капацитет с голям брой поколения като численост и за единица време при ниска степен на използване на естествени ресурси като земя и вода ги правела изключително важна алтернатива на месото. Щурците се консумирали най-често печени, защото се смятало, че така запазват в най-голяма степен хранителните си свойства. Другите варианти са пържени и смлени на брашно. В Югоизточна Азия и Северна Америка имало големи ферми за отглеждане на щурци за храна. Към момента има подадени 2 заявления за разрешаване на домашни щурци като нова храна в ЕС. Те са от Fair Insects BV (A Protix Company), Нидерландия, и BiiF - Belgian Insect Industry Federation. Исканията включват пускане на пазара на цели пакетирани насекоми, паста и макаронени изделия от 100 и 40% щурци, сладкарски изделия, сосове за предястия, салати и сандвичи, тахани с ядки и щурци, снаксове. Според доклад на шведски учени, които са правили изследвания на щурците, е установен специфичен алерген - хексамерин В1. Затова и хората, които са алергични към ракообразни, могат да бъдат чувствителни и към щурците. 

Пловдивски учени правят технология

за брашно от щурци

Фермите за отглеждане на инсекти са страхотна бизнес ниша, твърди доцент Десислав Балев от УХТ

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив разработват начин за производство на брашно от щурци.

“Преди месец с нас се свърза собственикът на ферма за отглеждане на щурци от Бургас с молба да намерим ноу-хау за хранителни продукти от насекоми. И на нас като специалисти ни е много интересно протеинът на щурците каква хранителна стойност има, какви са му технологичните параметри, как да се използва, в какви продукти е най-рационално да се влага”, разказа пред “24 часа” деканът на Технологичния факултет доц. Десислав Балев. Университетът е приел хвърлената ръкавица и започва сериозни изследвания върху кулинарното приложение на щурците.

“Хранителната индустрия е толкова напреднала, че е въпрос на време в магазина да видим хляб с брашно от щурци, скакалци и други насекоми. Решението на Европейския орган за безопасност на храните е историческо и дава зелена светлина за производството на много продукти. Разкрива се и голяма пазарна ниша”, допълва доц. Балев. По думите му в световен мащаб съществува недостиг на консумация на животински протеин, който инсектите биха могли да запълнят.

“Насекомите са много богат източник на протеин - до 80% от теглото им са белтъчини”, обяснява ученият. Той посочва, че никой у нас досега не е разработвал хранителни технологии за продукти от насекоми.

“За първи път видях храни от насекоми миналата година на голямо международно изложение в Кьолн. Тестените изделия с брашно от щурци веднага се превърнаха в хит”, разказва той.

Докато чакат одобрението на европейските регулатори, фермите за отглеждане на насекоми произвеждат предимно брашна и ги добавят към фуражите на храни за животни. “За своя растеж животните имат нужда от белтъчини, за да могат да увеличават бързо теглото си”, обяснява той.

Традиционните кухни в Европа не познават деликатесите от насекоми. Хранителният технолог допуска, че българите имат сериозна психологическа бариера да сложат на масата манджа от насекоми. “Първата асоциация, която се появява при вида на подобни продукти, е все едно ядат хлебарки. Но в действителност, що се отнася до нещата, които съм опитвал – много трудно ще познаете, че ядете насекомо”, отбелязва доц. Балев. Той допуска, че с течение на времето потребителите ще се престрашат да опитат, тъй като храните са безопасни и представляват добра алтернатива на животинските протеини.

Засега повечето насекоми се изсушават и смилат на брашно, от което се изпичат хляб и тестени изделия, включително кекс и палачинки. Изсушените щурци пък след овкусяване може да се хапват като слънчогледови семки. Според доц. Балев се отваря страхотна ниша на европейския пазар. “Продуктите от насекоми са с доста ниска себестойност. Животинският протеин като цяло се отличава с много висока цена. Затова в световен мащаб от години се търси алтернатива на животинските протеини”, коментира той.

Световният ръст на потреблението на соя се дължи на качествата на соевия протеин, който силно се доближава до животинския по своите качества.

“При насекомите обаче има допълнително предимство - това е животински протеин. Естествено, вероятно няма да има толкова голяма хранителна стойност като месото, но се доближава до него в най-голяма степен”, подчертава деканът на Технологичния факултет. Други преимущества на тази изгряваща индустрия са евтиното отглеждане на насекомите и бързата им възпроизводимост.

“Храните от насекоми ги очаква голямо бъдеще”, категоричен е доц. Балев.

Най-четени

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Италианската марка е основана преди 62 г. до Флоренция Сигурно няма човек от поколението на петдесетгодишните българи, който навремето да не е носил култовите дънки “Райфъл”. През 80-те години на миналия век да се сдобиеш с чифт от прочутите дънки, беше истинско щастие. Само след дни италианската марка от Барберино ди Муджело до Флоренция ще

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага на клиентите си дистанционно подписване на документите за потребителски кредит. Иновативното решение банката надгради с отпускането на кредита изцяло онлайн, чрез няколко клика и може да се използва от физически лица, които не са клиенти. Сумата на кредитиране е висока – до 80 000 лева или

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март (понеделник) и 22 март (понеделник), съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов потърси спешно обяснение от МВнР в Атина, Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

От днес Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Това съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ)

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП, съобщиха от приходната агенция. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. Юридическите лица подават декларациите си от 1

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Банки, пенсионни фондове и застрахователи плащат такса на хазната, за да имат държавни ценни книжа с доходност -0,17% Може ли държавата да изтегли нов външен дълг и да спечели? Отговорът е “да”. Може ли БНБ да помогне на бюджета при пандемия чрез свои решения, които засягат банковата система? Отговорът също е положителен

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщи днес неговият офис, цитиран от Франс прес. Тази банка, която ще бъде открита през пролетта

Най-коментирани

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Италианската марка е основана преди 62 г. до Флоренция Сигурно няма човек от поколението на петдесетгодишните българи, който навремето да не е носил култовите дънки “Райфъл”. През 80-те години на миналия век да се сдобиеш с чифт от прочутите дънки, беше истинско щастие. Само след дни италианската марка от Барберино ди Муджело до Флоренция ще

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

ЕК да гарантира, че към продуктите, внасяни в ЕС от трети страни, се прилагат същите мерки, каквито към фермерите от ЕС, по отношение на устойчивото производство и защитата на биоразнообразието Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип. Това не е чипиране на автомобилите, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. "От 12 юли 2021 година започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Венецуелската централна банка обяви, че ще започне да емитира три нови банкноти - от 200 хиляди, от 500 хиляди и от 1 милион боливара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те ще влязат постепенно в обращение от понеделник, за да се "отговори на нуждите на националната икономика". Съобщението бе направено в условия на хиперинфлация във Венецуела

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”

ТЕЦ "Бобов дол": Няма замърсяване от нас

ТЕЦ "Бобов дол": Няма замърсяване от нас

От ТЕЦ „Бобов дол“ отричат да има замърсяване на въздуха и на водата на близката край централата река Разметаница, съобщиха от централата. Направена била проверка и от РИОСВ, която потвърдила, че тецът не замърсява. По-рано екосдружения твърдяха, че има превишавания на среднодневната норма за фини прахови частици

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Република Сейшели отваря границите си за посетители от всички държави, независимо от техния ваксинационен статус, считано от 25 март 2021 г. Информацията беше изпратена до медиите от почетното консулство у нас, откъдето цитират министъра на външните работи и туризма Силвестър Радегонде. Посетителите ще трябва единствено да представят отрицателен

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Промяната не важи със задна дата Насърчителната мярка от държавата за частично възстановяване на здравни и социални осигуровки на служителите вече няма да се прилага за колцентрове, складове и неспециализирани офис дейности. Такава промяна в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите е направена още през ноември миналата

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

Както и у нас, и в развитите икономики в Западна Европа, най-ниски са заплатите в туризма Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш. В големите и развити икономики на страните от Западна Европа

Платиха 884 млн. лв. по схемата 60/40

Платиха 884 млн. лв. по схемата 60/40

Обмислят как да покриват транспортните разходи на работодателите 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. С мярката за запазване на краткосрочната заетост за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“ сме съхранили още 31 000 позиции

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн