На портала за обществени консултации към Министерския съвет днес е публикуван проект за промени на Наредба Н-18. Това е наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Предложения за промени на наредбата ще се приемат до 19 февруари.

Предложените промени основно произтичат от измененията в чл. 118 от закона за ДДС. С тези изменения беше отменено задължението за лицата, отчитащи продажбите чрез фискален бон и използващи софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти (СУПТО), да ползват само софтуер, включен в публичния списък на НАП. Новата редакция на закона даде възможност на лицата да решат, по собствено усмотрение и преценка, на напълно доброволен принцип на избора, дали да използват за управлението на продажбите си в търговски обект СУПТО, включен в публичния списък на НАП.

За тези лица, които изберат да ползват СУПТО, включен в публичния списък на НАП, законът предвиди редът за избор и отказ от него и свързаните с това изисквания да се определят с Наредба Н-18/2006 г., което е и причина за изготвянето на проекта.