Министърът на транспорта Росен Желязков подписа наредбата за такситата, в която началната тарифа е двоен или троен размер от минималната цена за километър 

Поскъпването от 2 до 3 пъти на началната цена на такситата вече е разписано в измененията на Наредба 34 за таксиметрови превози. Министърът на транспорта Росен Желязков подписа нормативния документ и го изпрати за обнародване в "Държавен вестник". От датата на публикуването й наредбата влиза в сила, но се дава тримесечен период на такситата да претарифиране на апаратите с новата първоначална такса, поясниха от министерството на транспорта.

Основните промени в нея са преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметровия превоз на пътници.

Но това, което засяга пътниците е  първоначалната цена, преди да тръгне таксито, да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър по тарифата в даденото населено място. Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег  с повече от 50%.

Желязков, а и директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски са казвали, че промяната ще доведе до увеличение на сметката за такси с по-малко от лев. Според министерството този текст ще ограничи нелегалната конкуренция сред таксиметровия бранш.

Според Закона за автомобилните превози министърът на транспорта  има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. Законът възлага ва общините до 31 октомври всяка година да определят минимални и максимални цени за такситата за следващата година, когато общинският съвет не се произнесе, се прилагат тарифите от предходната година. А самите фирми ще решават дали първоначалната такса да е двоен или троен размер на първоначалната тарифа.