- Ресторантите - още през февруари, ако продължим да удържаме разпространението на вируса, потвърди проф. Кантарджиев

- Може да преговаряме и за руската ваксина

- За първи път две поредни седмици България е с под 100 заразени на 100 хил. население

- На всеки 20 минути да се проветрява Маските и дистанцията остават, от всеки зависи да запазим постигнатото, призовават здравните власти.

Нощните заведения и дискотеките вероятно ще отворят през април. Това съобщи шефът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

За ресторантите той потвърди досегашните анонси на здравните власти - че предприемането на постепенното им отваряне вероятно ще стане още през февруари. Като възможна дата миналата седмица се сочеше 14-и, но заведения се заканиха с национален протест и демонстративно едновременно отваряне още на 1 февруари.

В интервю за БНР в неделя проф. Кантарджиев направи уговорката, че поради новия британски щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хил. души за 14-дневен период, отчете епидемиологът. Дано да се задържи, но зависи от дисциплината на хората, подчерта той. Освен предпазните маски и дистанцията най-важно е проветряването на помещенията, напомни проф. Кантарджиев и даде формулата - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

“Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 млн. ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се, в това число и руска, и китайска”, заяви той по повод съобщението от “Астра Зенека” за забавяне на доставките. Именно с т.нар. оксфордска ваксина се предвижда да започне масовата имунизация в България в началото на лятото, от нея страната ни е заявила най-много дози.

Проф. Кантарджиев определи като спекулативни твърденията за нисък брой ваксинирани българи. Забавянето идва от запазването на втората доза като превенция тя да не дойде навреме заради вече наблюдаваните технологични проблеми при производителите и хората да останат само с една поставена доза.

Тази седмица инжекция ще получат и работещите на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести. Растял броят на лекарите, които желаят да се ваксинират.