По-строги мерки за пътувания до държавите от ЕС и между самите страни членки предложи Еврокомисията в понеделник. Необходимо е силно да се обезсърчат неналожителните пътувания, като се избягва затварянето на граници и се гарантира функционирането на единния пазар и веригите на доставки, се посочва в новите препоръки.

Очакваше се още в понеделник Съветът на ЕС да разгледа предложенията, след което, ако те бъдат приети, членките трябва да ги приложат.

Според тях всички лица, влизащи в страни от ЕС, трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен поне три дни преди заминаването. Изключение може да се направи за гражданите на ЕС - те могат да се явят на теста веднага след пристигането си. Независимо от резултата при пристигането е възможна 14 дена изолация. Към съществуващите цветове, които показват степента на риск - зелено, оранжево, червено и сиво, ЕК добавя “тъмночервено”, за да се посочат областите, в които вирусът се разпространява на много високи нива. Тъмночервен е район, в който броят на заразените в рамките на 14 дни е над 500 на 100 000 души. От хората, пътуващи от “тъмночервен” район, държавите трябва да изискват да се подложат на тест преди пристигането и да бъдат поставени под карантина.

Хората, живеещи в гранични райони, следва да бъдат освободени от някои от ограниченията за пътуване. Всички лица, влизащи в ЕС, както и тези, които преминават вътрешните граници, ще трябва да попълнят формуляри за регистрация на пътници.

Междувременно невиждани от 40 г. безредици избухнаха в Нидерландия срещу ограниченията заради пандемията. Демонстранти грабиха магазини, палиха пожари и се биха с полицията в няколко града в неделя. Арестувани са над 240 протестиращи, съобщи Ройтерс. За първи път от Втората световна война в страната бе въведен вечерен час от 21 ч до 4,30 ч. Забранено е излизането от домовете, а глобата е 95 евро. Протести имаше и в Дания.

Полицията използва водни оръдия, кучета и конни служители, за да разпръсне тълпата в централната част на Амстердам. Протестиращите палиха пожари. В южния град Айндховен бяха разграбени магазини на гарата, а също и подпалени автомобили и велосипеди.