Цената на електрическите автомобили скоро ще падне до 3000 долара на бройка, прогнозира ръководителят на японския производител на двигатели Nidec - Шигенобу Нагамори. Неговата компания планира да помогне за понижаване на цените, като спечели доминираща позиция на пазара на зелени автомобилни компоненти.

Според Нагамори в близко бъдеще ще започне нова ера на евтини електрически автомобили, което ще създаде огромно търсене на пазарите на Индия, Африка и Близкия изток. Топ мениджърът нарече моделът Wuling Mini EV предвестник на промяната, който навлезе на китайския пазар с цена от 4300 долара и бързо спечели титлата на най-продавания електрически автомобил в страната, изпреварвайки Tesla Model 3.
Електрическият китайски автомобил Wuling Mini EV се предлага с батерии с капацитет от 9,3 или 13,2 киловатчаса и електрически мотор с мощност от 20 киловата. Максималната скорост на градската кола не надвишава 100 км/ч, а с едно зареждане на батериите возилото минава между 120 и170 километра.

В близко бъдеще автомобили като Wuling ще се появят на пазарите и на други страни, което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на пазара на автомобили с батерии от сегашните 80-90 милиона копия годишно на 300 милиона.
"Няма спасение от ценовата война. Цената на електрическите двигатели ще падне до една пета и трябва да сме подготвени за това “, казва Нагамори.
Nidec, най-големият производител на електрически двигатели в света, отчете рязко увеличение на печалбите поради повишаване на търсенето при електрическите автомобили и хибридите.