Само в столицата обемът на този тип предлагане е над 28 хил. квадрата

В търсене на оптимизация на разходите расте броят на компаниите, опитващи да преотдават площи, които не използват рационално. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв. м, сочат данни от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Става въпрос предимно за IT фирмия и то такива, които са резервирали огромни площи, за да се подсигурят при предстоящо разрастване. Тъй като голяма част от служителите им работят дистанционно в момента, тези площи се оказват излишни за тях, а разтрогването на договорите за наем, които са предимно дългосрочни, би им донесло неустойки.

“В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се събразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офиси нарастват значително, като достигат почти една десета от текущото предлагане”, каза Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Сред неизползваните площи има и такива, които се освобождат заради необходимост от оптимизация на разходите. Според проучвания на Forton средно 20% от служителите в IT и BPO сектора се очаква да продължат трайно дистанционната работа от вкъщи.

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради, които са или 5-, или 10-годишни.

За да могат да преотдават площи, обаче, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Иначе те се оказват в позиция пряко да конкурират собственика на сградата, който може да има други идеи за тези площи или други намерения за цена и условия.

Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми, посочват от Forton. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.