Аркадий Ротенберг прави удара си за олимпиадата в Сочи - получава държавни договори на стойност 7 млрд. долара

Аркадий Ротенберг се обяви за собственик на “двореца на Путин”, който бе разкрит от Алексей Навални. Той и брат му Борис притежават 5,45 милиарда долара, като “Форбс” ги обяви за най-богатото семейство в Русия за 2020 година.

Кариерата и на двамата започва от школата по самбо на Анатолий Рахлин, където тренират заедно с руския президент. И както се казва в един виц, след като Путин взема властта, им тръгва една карта...

Аркадий е роден на 15 декември 1951 г. в Ленинград. Там след шест години се появява и брат му Борис.

Двамата са запалени спортисти, като опитват всичко - самбо, джудо, борба.

Завършват и

ленинградския

спортен институт

със специалност “Преподавател по физическо възпитание”.

Първата им среща с Путин е през 1964 г., когато се събират да тренират заедно.

Бизнесът си Аркадий започва още преди разпада на СССР. Захваща се с кооперативи с помощта на свои приятели от спорта. Брат му обаче има проблеми с правосъдието и заради това отива във Финландия.

Борис се прибира чак през 1991 г. и двамата основават банката “Северноморски път”.

След това Аркадий се насочва към газовата инфраструктура, а Борис отговаря за финансовите операции.

Големият удар обаче е по време на подготовката за олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Ротенберг получава държавни договори на стойност 7 милиарда долара, които включват крайбрежна магистрала и подводен газопровод. Газопроводът в крайна сметка достига цена 300% повече от тази на останалите претенденти за договора, но всичко е изплатено до стотинка.

През 2015 г. фирмата на Ротенберг ООО “Газстроймонтаж” подписва и договор с премиера Дмитрий Медведев за строителството на Кримския мост, който официално е открит от Владимир Путин на 15 май 2018 г. Тогава Ротенберг дава на съоръжението гаранция за 100 години напред.

Огромно е количеството договори на негови фирми с “Газпром”, откъдето идват и много от парите.

На 20 март 2014 г. след анексирането на Крим президентът на САЩ подписва заповед, в съответствие с която се налагат санкции на семейство Ротенберг и други близки приятели на Путин като Сергей Иванов и Генадий Тимченко. Техните имена бяха включени в списъка на управлението за контрол на чуждестранните активи заради “нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

На 30 юли 2014 г. и Европейският съюз включва Ротенберг в списъка на санкционираните лица.

На 23 септември същата година

италианските власти

поставят под запор

имуществото

на Аркадий Ротенберг, в което влизат хотела Berg Luxury в Рим, дом в Каляри, вила в Тарквини, две вили в Арзакене, както и две фирми, регистрирани в Кипър - Olpon Investment Limited и италианската Aurora 31. Според данни на Ройтерс цялото имущество е на стойност 30 милиона евро. По това време руският парламент обсъжда, но не приема т. нар. закон “Ротенберг”, според който всички загуби на руски граждани, свързани с конфискация на имущество в чужбина се покриват от държавния бюджет.

На 30 ноември 2016 г. трибуналът на съда на ЕС частично одобрява жалбата на Ротенберг по отношение на санкциите. “Анулират се ограничителните мерки, действащи от 31 юли 2014 г. до 14 март 2015 г., но се потвърждава тяхното действие за периода от 15 март 2015 г. до 15 септември 2016 г.”, се казва в решението на съда. Подчертава се, че Съветът на ЕС не е обосновал достатъчно необходимостта да се включи Ротенберг в списъка на санкционираните лица за периода от юли до март 2015 г.

В частност, по мнението на съда, споменаването на близостта на бизнесмена с “приемащите решенията” политици в Русия не е достатъчно, за да бъдат наложени санкции.

На 21 юни 2018 г. президентът на Украйна Пьотър Порошенко подписва закона за персонални икономически и социални санкции и други ограничителни мерки, в които са включени и братя Ротенберг.

Първата съпруга на Аркадий Ротенберг е Галина, която му ражда синове Павел и Игор и дъщеря Лилия.

Лилия в момента е собственик на британската медицинска клиника Vitalis-medical. Игор е дясната му ръка във фирмите, като преди това е работил в транспортното министерство. Павел продължава спортната слава на семейството. Той е хокеист в Brookings Blizzard в Северна Дакота.

От 2003 до 2015 г. Аркадий е

женен за Наталия,

която е с 30 години

по-млада от него

Сега тя живее във Великобритания с децата им Варвара и Игор. Въпреки че подробностите за развода са тайна, бе разкрито, че е договорено за нея да останат имение в Съри на стойност 35 милиона лири и апартамент за 8 милиона лири. Аркадий загуби делото, с което се опита да бъде забранено да се публикуват подробности за раздялата в Лондон.

Племенникът му Роман Ротенберг, който като баща си е с финландско гражданство, е първи вицепрезидент на федерацията по хокей на лед на Русия, която се оглавява от легендата Владислав Третяк. Той е и вицепрезидент по маркетинга и развитие на бизнеса на хокейния СКА (Санкт Петербург), известен като любимия отбор на Путин.

Другият племенник, който е кръстен на баща си Борис, е футболист. Кариерата му започва в “Зенит” (Санкт Петербург), а от 2016 г. е част от московския “Локомотив”.

Скандалите около двореца обаче продължават. Заместник-главният редактор на сайта Mash, който пусна кадри отвътре след филма на Навални, подаде оставка, като обясни, че му е било наредено какво да пусне.

Строители пък продължават да твърдят, че дворецът си е на Путин и той често ходел там. Под него имало 16 подземни етажа, включително и бункер, който трябва да издържи атомен взрив. А Ротенберг обясни, че смята да го прави луксозен хотел, когато завърши реновациите му. Той го бил купил преди няколко години, но без да уточнява от кого.