А1 разширява портфолиото си от бизнес услуги в сферата на „Интернет на нещата“, което помага за повишаване на повече продекция в земеделието и по-добро качество, съобщиха от телекома. При има алтернативни варианти за дистанционно наблюдение на полето с комбинация от измервателно оборудване, интегрирано в облака. Това давало възможност на фермерите да разполагат с надеждни данни и оптимално да планират напояването и пръскането. Технологията води и до спестяване на време и намалява на разходите.

Проследяването на климатичните условия и почвата в обработваемите земи е в реално време чрез интелигентни метеорологични станции. Това можело да помогне и за избягване на вредните влияния от температурните пикове и спадове върху развитието и разпространението на болести и вредители, които могат да унищожат културите. Чрез данни се оценява риска от развитие на болести, както и прилагане на растителна защита.

Освен това фермериге ще имат информация в реално време за количеството валежи, температурата и влажността на почвата и конкретни параметри, свързани с рискове от измръзване, недостатъчна влага на листата на растенията и други. Технологичното решение е приложимо във всички области на земеделието, сред които отглеждането на полски култури, овощни градини, лозови масиви, зеленчукопроизводство и други.

Решението на А1 за интелигентно земеделие предоставя в допълнение достъп и детайлна специализирана прогноза за времето за 7 и 24 дни за мястото, където е монтирана станцията. В съчетание с данните от сензорите, земеделските производители разполагат с постоянен мониторинг на условията за отглеждане на растителни култури, включително количеството на валежите. Фермерите могат да ги следят и да получават известия в случай на необходимост от бърза реакция.