С тях ще започнат две нови мерки за всички фирми

С допълнителен бюджет от 211 379 100 лв. Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” ще стартира две нови мерки в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията.

Наддоговарянето на бюджета беше одобрено от Министерския съвет на заседанието му в сряда. Впоследствие средствата ще бъдат възстановени от първия транш от механизма на ЕК REACT-EU, предвиден за ОПИК през 2021 г.

Първата процедура, която ще се финансира с тези средства, е дългоочакваната помощ за т. нар. големи малки фирми - с оборот над 500 хил. лв. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 78 233 200 лева (40 млн. евро), като допустимият размер за проект е 50 000 лева.

Тази процедура трябваше да стартира още в края на миналата година, но беше отложена. Причината е, че предвидените за това средства от ОПИК бяха пренасочени към мярката, изпълнявана от НАП - за затворените принудително фирми по време на втория локдаун. Те можеха да кандидатстват за възстановяване на 10 или 20% от оборота им за предходната година.

Благодарение на средствата от REACT-EU инициативата ще бъде възобновена. Министерството на икономиката от седмици е готово с проект за изменение на ОПИК, като се чакаше одобрението му от Комитета за наблюдение на програмата. Втората стъпка беше решение на Министерския съвет и сега остава то да бъде изпратено в Европейската комисия. За да спести време, икономическото ведомство е извършило предварително неформално съгласуване с ЕК.

Останалите малко над 133 млн. лв. са предвидени за нова процедура за микро-, малки и средни предприятия, за да се компенсират загубите им от пандемията. Тя ще е под формата на оборотен капитал, но все още е в начален етап и са нужни още дискусии с бизнеса за уточняването ѝ.

Досега средните предприятия все още не са започнали да получават помощите от ОПИК по досегашната мярка. До микро- и малките фирми вече са достигнали 181,3 млн., разпределени към 22 285 компании.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е представил новата процедура за оборотен капитал на среща с представители на ресторантьорския бранш във вторник. “С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад”, обяснил е той. При новата мярка ще бъдат изчистени и всички условия за кандидатстване.

Борисов е напомнил, че социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември. На срещата са участвали още НАП и Българската банка за развитие. До края на седмицата ББР ще изпрати предложение до икономическия министър за увеличаване на средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица.

Към 17 февруари 34 256 души са получили безлихвен кредит, гарантиран от ББР. Общата стойност на заемите е близо 150 млн. левa. Само за последните две седмици банката е потвърдила нови над 5 хил. кредита за близо 25 млн. лeвa. Средната стойност на одобрените заеми е малко над 4300 лeвa.

По програмата на банката в подкрепа на ликвидността на предприятията пък са одобрени портфейлни гаранции за общо 743 млн. лв. Най-сериозен продължава да е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт. Сред подкрепените са също фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност. Най-голям е делът на малките предприятия – 51%. Втори са микропредприятията с 29 на сто, а последно място заемат средните с дял от 20%.