Над 3 млн. осигурени ще могат да прехвърлят парите си от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ по нов срок. Сложна схема за местенето на партидите бе гласувана на второ четене в парламента със законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. 

В края на миналата година депутатите вече дадоха прозорец от 1 януари до 30 юни 2021 г. към НОИ, през който изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г., да прехвърлят партидите си от универсалните частни фондове. Става дума за около 200 хил. жени. През тази  година право на втора пенсия ще получат 17 хил. жени.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години. 

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП втората пенсия да може да се мести до последния момент.  По този начин хората ще имат право на информиран избор, а няма да се лутат и да не знаят какво да направят с парите си, аргументира предложението си социалистът Георги Гьоков.

Предлагате хората да могат да прехвърлят средствата си по всяко време, но без да си давате сметка, че това крие определени рискове. През периода, в който средствата са прехвърлени в НОИ няма инвестиции и доходност. Разбирам, че за вас е важно да има свобода, но е важно да има предвидимост и съответната доходност, обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

"Предложенията на БСП за прехвърляне на партидите до последния момент и без ограничени звучи много добре и популистки. Непрекъснатото и произволно прехвърляне на тези средства би довело до компрометиране на елементи от пенсионната система и нарушаване на нейната стабилност", отвърна от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ. 

Три вида пенсии ще изплащат универсалните пенсионни фондове от септември, приеха още депутатите.

Така пожизнена пенсия ще получават родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. За 2021 г. това означава, че най-малката пожизнена пенсия, плащана от частните фондове, трябва да е 45 лв.

За пожизнената пенсия са предвидени два подварианта - с гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия. Така при минимална пенсия от 300 лв. през тази година, това означава, че разсрочено плащане ще се определя за хората, които имат по-малко от 900 лв. по партидите си. Тук ограничението е месечното плащане да не е по-малко от 15% от минималната пенсия и не по-голямо от пълния ѝ размер.

Еднократно изплащане пък е предвидено за тези хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии - 900 лв.

Сметките на пенсионните дружества показаха, че около 20% от първите жени с право на втора пенсия ще получат парите си наведнъж, защото нямат натрупани достатъчно средства в партидите си. Едва 1/5 от тях със сигурност ще може да разчита на този доход за целия си останал живот с пожизнено плащане. В групата влизат и 10-15%, които ще могат да взимат между 45 и 200 лв. на месец. Останалите 50-60% се очаква да вземат чрез разсрочено плащане сумите, които са натрупали по партидите си.

Въвежда се и изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост. За изплащането им се създава фонд за изплащане на пожизнени пенсии.

Минималният размер на капитала на пенсионноосигурителното дружество ще е 7,5 млн. лв. Той трябва да е изцяло внесен с парични вноски  и не могат да се правят със заемни средства, със средства с недоказан произход или със средства, получени в резултат на престъпна или друга незаконна дейност. Дружеството е длъжно по всяко време да разполага с достатъчно собствени средства за покриване на границата на платежоспособност. 

При придобиване право на допълнителна пенсия всеки има право да получи при поискване информация за размера на натрупаните средства по индивидуалната му партида.
Пенсионноосигурителните дружества пък могат да организират и да участват в програми за лоялни клиенти съвместно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услуги и други лица в полза на пенсионерите и осигурените лица.

Очаквайте подробности!