Един от многото проекти за изграждане на нова буна в пристанищния комплекс на Варна

Пристанища във Варна и Бургас и по Дунав още тази година отиват на концесия. Това става ясно от Плана за държавните концесии за 2021-2027 г., който правителството прие в сряда. Пак през 2021-а ще се концесионира и спортен комплекс “Георги Аспарухов”.

Всички те се дават на концесия за 35 г. с опция за удължаване, но не повече с 1/3 от срока на концесията по договор.

Двата пристанищни терминала във Варна - “Варна-изток” и “Варна-запад”, ще се отдават с очаквано концесионно възнаграждение от 20 млн. лв. На концесия отива и фериботният комплекс, като приходът за държавата е 8,3 млн. лв. за 35 г.

Такава процедура очаква и товарният пристанищен терминал “Бургас-изток 1”.

По Дунав процедурата за концесия, които ще бъдат обявени тази година, са за “Русе-запад”, “Русе-изток 1” , “Русе-изток 2”, “Зимовник-Русе”, както и за пристанищния терминал “Видин-център”.

Спортният комплекс “Георги Аспарухов”, или “Герена”, ще се дава на концесия с условия за строителство. Не по-късно от 5 г. от договора за концесия трябва да бъде довършена трибуната на сектор “А”, както и да се разшири и ремонтира съществуващият паркинг. Концесионерът ще трябва да построи нови 3 трибуни с козирка, както и нов паркинг. Срокът е до 10 г. след датата на концесията.

През 2021 г. процедура за концесиониране ще има и за находищата на минерална вода “Катунци” в община Сандански и “Брацигово” в община Брацигово.

36 плажа ще бъдат обявени за концесиониране тази година, два през следващата, още два през 2023 г. и по един-два до 2027 г. Срокът на концесиите е 20 г.

През 2022 г. ще се обяви процедура за интермодалния терминал в Драгоман.

Пътища, обекти на ВиК и в сферата на управление на отпадъците няма да се дават на концесия.