Интерконекторът между двете страни трябваше да е пуснат до април, локдаун в Гърция го забавил, българите работели

Това е газовата ни магистрала с Гърция, най-геостратегическият проект, който правим - това заяви премиерът Бойко Борисов на трасето на газопровода между България и Гърция по време на инспекция в четвъртък. С него бяха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов. “Да се накаляте и вие”, каза им министър-председателят.

До края на годината тръбата да е готова поиска премиерът от представителите на гръцката фирма “Авакс”, която строи газопровода. И настоя: “Ето тук, пред картата, да си стиснем ръката”.

“Това ще стане”, обещаха му гърците.

Борисов се съгласи, че пандемията е забавила проекта, който е трябвало да бъде завършен през април. За разлика от Гърция, където е имало пълен локдаун, българите са работили. Премиерът два пъти подчерта, че с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис ще инспектират газовата връзка през март. А пред ЕК и Европейската инвестиционна банка българският министър-председател ще настоява плащанията да се ускорят.

С интерконектора за първи път даваме възможност газът да се движи от юг на север и от юг на запад. Затова е важен за целия регион, включително и за Румъния, подчерта Борисов.

Той обвърза интерконектора и с разширението на газовото хранилище в Чирен до 1 млрд. куб. м. В него ще складираме природния газ от терминала за втечнен газ при Александруполис, заяви премиерът и не пропусна да напомни, че “Булгартрансгаз” е съсобственик с 20% в начинанието. Втечненият газ от танкерите ще се складира в Чирен, а оттам може да се транспортира във всички посоки. Затова газовата връзка е важна, тя ще осигури 100% диверсификация, обясни премиерът.

Когато трасето на газопровода се гледало на картата - от Димитровград до Александруполис, изглеждало като да се минава през плаж. Само че се преминавали планини, пътища, а и трябвало тръбата да мине под река Марица и язовир “Студен кладенец”. Борисов се притеснява от преминаване на реката и припомни строителството на газовата връзка с Румъния и как Дунав смачкал тръбата и трябвало да се прави втори път.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че министерството финансира газовия интерконектор с Гърция чрез ОП “Иновации и конкурентоспособност” с 39 млн. евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде отчет какво е свършено по проекта: 101 км тръби са заварени, по 128 км те са разнесени, а 170 км от трасето са разчистени. 43 км от газопровода са готови.

При посещението в завода за хидравлика в Кърджали премиерът съобщи, че това предриятие е подкрепено с 5 млн. лв. и нито един работник не е освободен. Фирмата е ползвала мярката 60/40 и са запазени близо 200 работни места.

Цвета Караянчева уточни, че в областта по мярката 60/40 има ползвани над 13 млн. лв. и са запазени над 6000 работни места.