Докато местният туристически пазар понесе силен удар от епидемията от COVID-19 миналата година, той се очаква да се възстанови успешно през тази, с помощта на комбинация от ефективни мерки.

Според последни данни на Министерството на културата и туризма, пътуванията в страната са се свили с 52,1% миналата година до около 2,88 милиарда, съобщи Радио Китай.

Приходите от туризъм са намалели с 3,5 трилиона юана (541 милиарда долара), до 2,23 трилиона юана през 2020 г., показват данни на министерството.

Заради противоепидемичните мерки, хората са харчили по-малко пари за пътувания през 2020 г., или средно по 774 юана, което е спад от 18,8% на годишна база.

Въпреки че пазарът понесе силен удар, той се възстановява стабилно от миналия март, благодарение на подкрепата на правителството и желанието на хората да пътуват след дългата карантина. Предприети бяха мерки като намаляване на данъците и наемите на туристическите компании. Въпреки трудностите, които индустрията евентуално ще изпита и през тази година, отрицателното влияние може да бъде намалено след въвеждането на масовата ваксинация, счита експерт.