Оставали още 50 метра, за да се завърши, съоръжението се строи от компанията "Джи Пи Груп"

През март ще може да се минава през тунел “Железница” на магистрала “Струма”. Още 50-60 метра и тунелите ще бъдат завършени. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери строителството на съоръжението на място в понеделник. От видео, качено във фейсбука му, става ясно, че с него е председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

“Март месец ще може да преминем от единия до другия край на тунелите. Идеята е, стане ли готово, в едната посока да се пътува, което ще облекчи трафика в района”, обясни премиерът.

Той съобщи, че и двата тунела се работят едновременно, а след като са готови, 10-те километра ще се минават за минути. Изпълнител на проекта е компанията "Джи Пи Груп".

“Затова ваксинирайте здраво, лекувайте хората, за да ги върнем по-бързо към нормалния живот”, призова Борисов и изтъкна, че за разлика от много други държави, у нас строителството по време на пандемия не е спряло.

“Железница” е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще има две отделни тръби за движение с дължина по 2 км. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод, като ще има всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, написа по-късно във фейсбук министър-председателят. И добави, че виадуктът преди тунела се изгражда по технологията “потактово избутване” на горното строене с хидравлични крикове.