С 90 гласа "за" парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на "Монтажи" ЕАД за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от за последните 4 години в периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г. Вносители са народните представители от БСП Румен Гечев, Христо Проданов, Георги Свиленски и Филип Попов.

Одитът е във връзка с отпуснатите през 2018 г. от Министерски съвет 500 млн. лв. за ремонт на 416 язовира. По-късно стана ясно, че "Държавната консолидационна компания"(ДКК) ЕАД е възложила ремонтните дейности на своето дъщерно дружество "Монтажи" ЕАД, като за тази цел е предоставила отпуснатите за целта 500 млн. лв., посочват вносителите.

Според тях не е ясно под каква форма ДКК е възлагала строителните дейности на "Монтажи" ЕАД, дали дружеството има техническият и човешки ресурс за изпълнение на ремонтните дейности и ред други въпроси.

Предложението за извършване на одит е продиктувано и поради отказа на ДКК и "Монтажи" ЕАД да дадат информация, свързана с цените, изпълнението и усвояемостта на отпуснатите средства, посочват в мотивите си вносителите.