Срокът за монтиране на дистанционни е 2027 година

До 2027 г. всички уреди върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Това решиха депутатите, след като в четвъртък приеха окончателно промени в Закона за енергетиката.

Така всички уреди, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат от новия тип, а тези, които са сложени преди тази дата, ще се сменят поетапно през следващите 6 години, когато им изтече срокът на годност например или се повредят. Има и възможност старите да се преустройват, като в тях се постави симкарта за предаване на данни, за да бъдат отчитани дистанционно.

Изискването за дистанционните уреди влезе в сила по изискване на евродиректива още на 25 октомври миналата година. Но заради липсата на текст в закона смяната им у нас не беше задължителна.

Когато всички уреди вече са от новия вид, на абонатите ще се изпраща

информация

според реалното

им потребление

поне веднъж

на 3 месеца,

а от 1 януари 2022 г. - и ежемесечно. Същото се отнася и за сградите, в които има монтиран централен климатик за охлаждане - там също ще има индивидуални уреди за потребената енергия във всеки апартамент.

Подмяната на уредите ще става поетапно през следващите 6 г.
Подмяната на уредите ще става поетапно през следващите 6 г.
Новост в закона е и изискването инвестиционните проекти за изграждане на сгради, както и за преустройство, реконструкция или ремонт да осигуряват възможност за монтиране на устройства за саморегулиране и за отделно регулиране на температурата във всяка стая.

По данни на Министерството на енергетиката към септември 2018 г. сградите с разпределители на отоплителните уреди са 17 357, а уредите са 1 276 299 броя, като от тях електронени тип са 697 007, с дистанционен отчет са 574 056, а най-старите - тези от изпарителен тип, са 57 909.

Водомерите за топла вода са 660 061, а броят на тези с дистанционно отчитане е 39 636. През декември миналата година “24 часа” проучи колко ще струва подмяната на уредите в един апартамент. Проверката показа, че за жилище с един водомер за топла вода и 3 уреда за стаи с централно отопление, смяната би струвала поне 200 лв.

По данни на един от топлинните счетоводители

пикът на

смяната ще

бъде през

2024 г.,

когато изтича 10-годишният живот на повечето монтирани сега уреди.

При водомерите за студена вода няма изискване, което да задължава хората да монтират отсега нататък само с дистанционно отчитане.

Разработена е и Национална цел за енергийна ефективност с хоризонт до 2030 г. Във връзка с нея се въвежда нова схема за енергийни спестявания, според която се посочват задължените лица, сред които и търговците на течни горива, които продават повече от 2000 тона годишно. Първоначално беше предвидено задължението да обхваща търговци с продажби над 500 тона годишно.

Депутатите гласуваха и стратегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд до 2050 г.

А заради това промени в закона предвиждат мерки за строителство на нови сгради. Те трябва да бъдат проектирани така, че да имат близко до нулево потребление на енергия. Първоначално това изискване бе прието да е в сила още от 1 януари тази година. Окончателно депутатите приеха срокът за такива сгради да се определи с наредба, която трябва да бъде написана от регионалния министър.