През петте години до 2020 г. Китай е намалил митата за вносни стоки средно с около 27,5%, показват данни на митниците. Експерти прогнозират, че страната вероятно ще снижи наполовина сегашните ставки до края на 2035 г. на фона на мерките си за по-нататъшно отваряне към света, предава Радио Китай

Подобни мерки генерират огромни икономически ползи и за Китай, като приходите от мита и данъци, свързани с вноса, са нараснали с 8,7% до 8,99 трилиона юана (1,39 трилиона долара) от 2016 до 2020 г., отбелязват от митниците.

Тиен Юн, заместник-председател на Пекинската асоциация за икономически операции, посочва, че Китай изпълнява методично поетите от него ангажименти при присъединяването си към СТО, но все още има достатъчно възможности за по-нататъшно намаляване на митата, особено след пускането в действие на Хайнанската пристанищна зона за свободна търговия. „Очаквам Китай да намали вносните мита до едноцифрени нива, може би 7 процента, до края на 2035 г., тъй като страната се стреми да постигне целта за отваряне на по-високо ниво“, казва той в интервю за англоезичното издание Global Times.