От април, когато колата минава на технически преглед, автоматично ще се проверява и дали е платена застраховката "Гражданска отговорност". Това съобщи в отговор на въпрос на  в. "24 часа" Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Той представи надградените електронни регистри за техническа изправност на автомобилите и за обучение и изпити за шофьорска книжка, както и  нов модел на контрола на служителите на администрацията. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Добро управление" с 990 553 лв.  

Войновски каза, че в началото на годината е подписано споразумение с Гаранционния фонд, в момента изгражда се връзката между агенцията, респективно - пунктовете за технически преглед и фонда. Проверката в пунктовете и за платена гражданска отговорност ще бъде възможно от края на март. В момента в тях се проверява дали е платен данъка на колата.

С надградените системи ще може още, когато превозното средство е спряно от движение от органите на МВР заради неплатена застраховка, то при технически преглед това се отразява и колата не се допуска. 

С надграждането на системите е осигурена е възможност за обмен на данни между системите на "Автомобилна администрация" и МВР, НАП, гаранционен фонд.

Преди това, когато колата влезе в пункт за технически преглед се сканират данните от талона и тогава е възможно софтуерът да допусне грешка. "Натъквали сме се на не малко злоупотреби - с представяне на стари талони, с ръчно коригиране на данните на собственика, чисто технически грешки в регистрационния номер на автомобила. С връзването на регистрите на "Автомобилна администрация" и МВР такива грешки са невъзможни. Техническите специалисти само въвеждат регистрационния номер на колата, номера на средството на регистрация и ЕИК или ЕГН на собственика на колата. Оттам нататък следва автоматична проверка дали това са актуалните данни за автомобила, и ако има грешка, системата блокира прегледа и не позволява да се продължи. По-нататък всички други данни се извличат от системата на МВР и се попълват автоматично. Не може да се допусне кола, в която има някаква променя, която не е отразена.

Преди теоретичния изпит за шофьорска книжка пък лицето се заснема, личната карта се сканира и се прави сравнение със снимката, която е в МВР. Така става автоматично лицево разпознаване и не може да се яви друг, вместо кандидатът, който де е записал.

Надградени са 8 регистри, 4 бази данни, вече савъзможни 9 административни услуги. Разработен е и софтуер за контрол на служителите на администрацията. Доставено е специализирано оборудване за всичките 80 автомобила, с които се извършва контрола на пътя и 17-е лаборатории на агенцията.