Нов бизнес са захванали български и европейски предприемачи, свързан с кризата с коронавируса.

От началото на пандемията на Стария континент се отчита голям интерес към покупката на нови кемпери и каравани, което не може да се задоволи напълно от производителите заради проблеми с фирмите доставчици, които не успяват ритмично да доставят необходимите части и детайли. Германската асоциация на кемперистите отчита увеличение на търсенето на “домовете с колела” от почти 50 процента, а в същото време има спад на продажбите от 9 процента.

У нас също се отчита повишен интерес към кемпери и каравани, главно втора ръка, защото са по-евтини, както и под наем. Ресурсът за внос на употребявани превозни средства обаче е ограничен заради засиления интерес от страна на европейците и оттам повишаването на цените на кемперите, обясняват търговци.

Затова и някои от тях са започнали да преобразуват товарни големи бусове в кемпери на родна земя. Цените варират от това на колко години е самият бус.

Преобразуван Fiat Ducato може да се намери за около 20 000 лева, но над 10-годишен. За два пъти повече пари може да си купите 5-6-годишен дизелов Citroen Jumper, като цената на самия автомобил е 18 000 лева, но повече пари отиват за самото оборудване, което се монтира, за да се преобразува бусът в кемпер.

Допълнителното оборудване включва 112-литров съд за чиста вода, отделно за мръсна, хидрофорна помпа, касетъчна тоалетна, компресорен хладилник, котлони с мивка, електрическо плъзгащо се стъпало, мебели, изработени изцяло от тополов шперплат, 14-литров газов бойлер, зарядно за акумулатор, соларен панел и плъзгащ се комарник за входната врата.

Иначе цените на чисто новите кемпери на реномирани европейски марки започват от 100 000 лева нагоре и приличат повече на миниавтобуси. Те обикновено предлагат по-голям багажник, в който може да се помести мотор или скутер, както и просторен салон, като вътрешното пространство може да се преобразува до цели 7 спални места.

В тях може да има голям хладилник, напълно оборудвана кухня с домашен тип фурна и луксозна баня с много шкафчета за козметика и личен багаж, с душ кабина, която се отделя с плътна преграда. Такива кемпери се предлагат под наем на цени от 100 до 140 евро на ден.

Ако човек вече има кемпер или каравана, трябва да има предвид, че такова возило не може да се спира навсякъде и човек да заживее в него. У нас по принцип вече има доста кемпер стопове - специализирани паркинги за такива превозни средства, които са с денонощна охрана и наем. Той варира от 30-40 лева за по-примитивните до около 70 и дори 100 лева на денонощие особено в курортни места като Банско, Слънчев бряг и изобщо по цялото Черноморие.