От енергийните компании, които произвеждат, пренасят и доставят ток за домакинствата, единствено “Енерго-Про” публикува прогноза с колко ще поскъпне електроенергията от 1 юли, а именно - с 1,7%.

По закон месец преди да внесат заявленията си в КЕВР за цени, компаниите са длъжни да оповестят прогнозата си. НЕК, ЧЕЗ, ЕВН, “Енерго-Про” публикуваха съобщения, но само последното бе с прогноза.

НЕК съобщи на сайта си, че не разполага с пълната информация за ценообразуващите елементи и не може да прогнозира каква цена ще поиска.

От “ЧЕЗ Електро България” съобщават, че с цената ще искат да покрият присъщите си разходи, като елиминират кръстосаното субсидиране. От “ЧЕЗ Разпределение България” заявяват, че ще отразят харчовете за купуване на ток за покриване на технологичните разходи и инвестициите за тази година, които са 100 млн. лв., също разходи за балансиране, както и възвръщаемостта, която им се полага.

От “Електроразпределение Юг” съобщават, че предложението им ще е на база цените от 1 юли 2020 г., индексирани с разликите между прогнозираното и реално пренесеното количество еленергия, между прогнозната и реално платената цена за тока за технологични разходи, между планирани и реализирани инвестиции.

Ценовото заявление на “EVN България Електроснабдяване” ще отрази либерализацията на пазара на ток, необходимите им приходи и парите за енергийна ефективност.

АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, ТЕЦ “Бобов дол” и ЕСО не са оповестили на сайтовете си прогнози за цените си.

“Очертава се сравнително спокойна година откъм ценово отношение”, коментира за “24 часа” председателят на КЕВР Иван Иванов. Причината той вижда в балансираната у нас цена на природния газ и липсата на сериозни увеличения на цените на електроенергията на борсата. Той припомни, че комисията е успяла да запази непроменени цените на тока и парното в настоящия регулаторен период.

Друга причина за спокойните цени той вижда в свързването през април на енергийната борса с европейските пазари в сегмента “Ден напред” през Гърция и Италия, а от август - през Румъния. Очаква разликата между борсовите цени у нас и в Европа да е най-много 2 евро на мегаватчас.

Стабилизиране и на газовите цени ще настъпи, когато бъде завършен интерконекторът с Гърция и се появи втори сериозен доставчик.