И всеки дом с паспорт – 3 пъти скочи цената за обследването му

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

И всеки дом с паспорт – 3 пъти скочи цената за обследването му

При саниране на многофамилни жилищни сгради по националната програма за енергийна ефективност блоковете получиха технически паспорт. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Документът ще е данни за състоянието и на коридори, мазета, асансьори, парно отопление, ВиК - ще влияе върху цените на имотите при продажба и наем

С приближаването на крайния срок, който 3 пъти бе променян, скачат цените - вече са между 4 и 8 лева за квадратен метър

Ако собствениците не го направят сами, общините ще възлагат на  фирми по свой избор и ще си търсят парите с изпълнителен лист

Всеки български апартамент трябва да има технически паспорт до 31 декември 2022 година.

Документът е нужен на настоящи и бъдещи собственици или наематели, които по този начин ще бъдат информирани за състоянието на блока, на ВиК системите, на парното отопление. Това вероятно ще е важен елемент и за образуване на цената при продажба на жилищата или отдаване под наем.

Според последното преброяване в България през 2011 година у нас е имало 3,8 милиона жилища. Собствениците на имоти, строени преди 1999 година, ще трябва задължително да намерят фирми и да заплатят такси за обследване на жилищата. По принцип сградите, строени или пуснати в експлоатация след 2007 г.,

имат такива

технически

паспорти

Същото важи и за обитателите на изцяло санирани блокове по националната програма за енергийна ефективност - общо 2022 до момента. Те получиха безплатно технически паспорти още преди полагането на топлоизолацията да е почнало.

Ако някой живее в сграда, чийто строеж е почнал след 1999 г., когато в България бе въведен строителен надзор, независимо кога е била довършена, също не би трябвало да има тревоги около издаването на документа. В наредбата за техническите паспорти пише, че за такива сгради

те се издават и

без да се прави

обследване,

което всъщност е основният разход. Така хората в такива кооперации ще имат само административни разходи по издаването на документа.

Всички, които обитават по-старите панелни блокове и кооперации, които са мнозинството, ще трябва да платят за този документ.

Цената е висока заради разходи по обследването на сградата. Ако блокът е строен преди 1999 г., чертежите му най-вероятно не се съхраняват вече и има доста преустройства. Затова фирмата, която ще обследва, трябва да мине през всички помещения, да измери всички колони, греди и стени. На практика това означа да се прави наново технически проект. За някои панелни блокове, които в повечето случаи са еднотипни, може и да се намерят чертежи на подобен блок, но в паспорта трябва да се напише реалното състояние на сградата и инсталациите и затова огледът е задължителен.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев не очаква сериозни затруднения при този процес. “Общините пазят строителната документация и могат да я дадат при поискване, а строителното министерство ще съдейства за държавните сгради. В България

почти няма

неизяснена

собственост,

но държавата, а и вие като купувач на жилище трябва да знаете в какво състояние е самата сграда и каква енергия е нужна за отоплението ѝ”, обяснява пред “24 часа” Валентин Йовев. Цените на самата услуга обаче нямало как да се регулират, тъй като частни фирми правят обследването.

Според зам.-министъра предстои разяснителна кампания на МРРБ.

За технически паспорти на старите сгради у нас се говори още от 2012 г., когато в наредба бе даден краен срок за издаването им. Той обаче

бе променян

3 пъти,

винаги когато наближаваше, защото процесът е бавен(виж карето).

Последния път това стана през 2015 г., когато срокът бе отместен с цели 7 години. Мотивът тогава беше, че в МРРБ се получили много писма от домоуправители, че услугата струва скъпо и не навсякъде се постига съгласие между съседите, а и не било редно хората да се глобяват, че не са наели фирми да обследват имота им. Тогава

ваденето на

технически

паспорт

струваше между

1 и 1,50 лв. на

квадратен метър

Ако се приеме, че през 2011 г. в България е имало 3,8 млн. жилища със средна квадратура от 60 квадратни метра, за обследване и технически паспорт са подлежали поне към 220 млн. квадратни метра. Ако приемем цената през 2015 година, това означава, че пазарът на подобна услуга е бил около 220 милиона лева.

Днес точният брой на жилищата не е известен, но пък колкото повече наближава крайният срок за издаване на технически паспорти на съществуващи сгради – 31 декември на 2022 г., толкова повече услугата поскъпва. Само до преди година цената е била 2-3 лева на квадратен метър. През последните месеци обаче липсват подобни оферти и

най-ниските

са за 4-6 лв.

на квадратен

метър

Има много фирми, които предлагат обследване за 8 лева на квадратен метър и много малко - дори за 10 лв. Издаването на технически паспорт е поскъпнало тройно, показа проверка на “24 часа” сред офертите на фирмите, които се занимават с тази дейност.

Цената само изглежда малка, а и не е правилно да я умножаваме по площта на собствения си апартамент, защото става въпрос за левове на квадратен метър разгърната застроена площ (РЗП). В нея влиза всичко – мазета, тавани, подпокривни пространства, стълбища, асансьорни и други шахти. Ако сградата е жилищна, получената сума се дели между собствениците на апартаментите пропорционално на идеалните им части.

Един панелен блок с 6 входа и 8 етажа например има минимум 30 хиляди квадратни метра РЗП, т.е. ако техническият паспорт струва по 10 лв.,

той ще излезе

300 хиляди лева

Ако в блока има 144 еднакви апартамента по 60 квадрата, всеки от собствениците трябва да даде по около 2100 лв., а не 600 лв., както би си помислил.

2100 лв. е доста голям разход за панелно жилище от 60 квадрата, чиято цена по принцип не би трябвало да е много над 60 хиляди лв., дори ако се намира на хубаво място в голям град.

“Какво искате - досега това беше странична дейност за фирмата и клиентите бяха единици”, реагира пред “24 часа” управител на фирма, която предлага услугата и е сложила цена 8 лв. на квадратен метър. Той обясни, че с наближаването на крайния срок се появяват все повече хора, които засега предимно питат, направили са си калкулации и са решили, че това ще е цената.

Какво се случва, ако жилището ви няма технически паспорт след 2022 година? В актуалния вариант на нормативния документ липсват глоби, но кметът на общината има право да възложи изработката на технически паспорт на която фирма прецени. След това обаче

общината се

снабдява с

изпълнителен

лист за събиране

на вземането

по чл. 417, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Това е редът, по който принудително се събират вземания, които са установени с акт на административен орган, какъвто в случая е общината. С други думи, фирмата, която е извършила услугата, ще си получи парите от общината, която ще събира принудително вземането от собствениците на апартаменти.

Читателка на “24 часа” сигнализира, че по входове на блокове в град Тутракан през последните седмици са залепени обяви от местната община, че крайният срок за изваждането на технически паспорти наближава. Прави се и внушение, че без тези документи не може да се разчита на саниране.

От 10 години се говори за тези документи, но са издадени символично малко

Въпреки че за технически паспорти на сградите се говори от над едно десетилетие, броят на издадените такива документи за съществуващи отпреди 2007 г. сгради е символична.

Кореспондентите на “24 часа” се опитаха да съберат данни за издадените, но паспортите се съхраняват само в териториалните дирекции по архитектура и благоустройство и дори на ниво община никой не знае точната бройка и няма разбивка.

Например във Варна като цяло са регистрирани общо 3255 технически паспорта, но това е цялата бройка от 2007 г. досега, т.е. тя включва и всяка нова сграда, построена след тази дата. Защото оттогава насам нито една община не би издала акт 16 на нова сграда, ако не ѝ бъде представен технически паспорт за нея. Освен това в тази бройка влиза всичко – и жилищни сгради, и обществени.

В Бургас има издадени 200 паспорта на жилищни блокове, но това са главно санираните по националната програма за енергийна ефективност. Още в документите, по които се кандидатстваше за нея, бе заложено, че преди полагането на топлоизолация в тези блокове ще се прави техническо обследване и резултатите ще бъдат отразени в техническия паспорт на сградата.

5041 са издадените технически паспорти за сгради - за строителство, преустройство и други дейности, от 2007 година до края на 2020-а, сочи справка на общинската строителна дирекция във Велико Търново. В тази бройка също влизат както частни, така и обществени сгради, стари и нови. Иначе в Търново досега са санирани 28 блока и за още 35 сега започват дейностите, т.е. тези 63 блока със сигурност имат или ще имат технически паспорти и те влизат в общия брой.

За какво служи техническият паспорт на сградата

Техническият паспорт на една съществуваща вече сграда се прави на хартиен и електронен носител и копия от него се съхраняват в местната община и в етажната собственост.

Документът на практика описва какво е състояние на сградата и на всички нейни елементи – водопроводи, електроинсталация, мълниезащита, противоземетръсна устойчивост, плюс какви преобразувания са правени по нея през годините.

Експерти обаче предупреждават, че описанието на един примерно остъклен балкон в паспорта в никакъв случай не узаконява преустройството – това може да направи само местната власт.

Част от техническия паспорт е и енергийния сертификат, в който е посочено каква енергия е нужна за отоплението и климатизацията на сградата.

В паспорта задължително се описва и от какви ремонти има нужда сградата и нейните инсталации и през какъв период от време трябва да се правят.

Непосредствена полза от паспорта може да има примерно купувач на жилище в сградата – за да разбере какво е действителното състояние на имота.

Паспорт може да се прави само на цяла сграда, не и за отделно жилище. Той няма нищо общо със собствеността на отделните жилища и в него тези данни дори не фигурират. 

Най-четени

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

Депутатите задължиха Бойко Борисов да им представи плана за възстановяване на 21 април Вместо дебат по същество - скандали и обиди  Не чуха призива на бизнеса за съгласие в полза на икономиката Май нито старите, нито новите народни представители чуха тревогите и призива на българския бизнес да загърбят скандалите и да се обединят в името на

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

"НОЩ стартира с 4 лекари, хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. Имахме задачи – да информираме правителството за движението на епидемията, което ще продължаваме да правим, и да координираме държавните институции". Това заяви  проф. Тодор Кантарджиев за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVANEWS Според него моловете не са толкова

Най-коментирани

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

На 18 април в Хайнан бе открит Азиатският форум Боао, чиято главна тема тази година е „Огромните промени в света: Съвместно споделяне на постиженията от глобалното управление и изграждане на инициативата „Един пояс, един път““. В рамките на форума бяха представени и два доклада, в които се посочва, че през 2021 г

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

Фискалният резерв към 31 март тази година възлиза на 7 млрд. и 900 млн. лева, посочи министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев на пресконференцията в централата на ПП ГЕРБ. Той добави, че в началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лева. "Ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от минимално изискуемия фискален

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнесът и синдикатите искат още 1,5 млрд. лв. да бъдат прибавени към 12-е млрд. лв. в плана за възстановяване и устойчивост. Това заявиха представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа", на пресконференция. Те оповестиха и обръщение към парламентарно представените партии в

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

"Ударът на века с криптовалута", пише в заглавие турският в. "Сабах" тази сутрин. "Светът на дигиталните пари се разтресе от най-голямата измама в историята на републиката", предаде БТА.  Вестникът съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

Проектът “Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“ бе представен в Деня на Земята. Проектът е по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. Идеята е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

ДФ „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. за Кампания 2020 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане получиха 54 650 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, съобщиха от ДФЗ

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и за всяко негово действие, категоричен е лидерът на БСП - София Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва