Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой след като са пътували до родните си страни по време на пандемията , но са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат навреме, показва доклад, който цитира вестник „Индипендънт“.

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хората след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, предаде БНР.

В разпоредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията „не би трябвало“ да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани.

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут. Докладът, който е изготвен от групата Right to Stay ("Право да останеш") предупреждава, че тези хора са жертва на постБрекзит системата, която е наречена „бомба със закъснител“ за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС.

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година, за да работи във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията миналата година, за да роди Анна, но заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година. В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване, те загубват правото си да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.