Заради коронавируса 1,3 млн. се върнали в страните си и това поставя в риск статута им на Острова

Хиляди европейски граждани, които живеят във Великобритания, но са се прибрали заради коронавирусната криза в своите родини, могат да загубят правото си на престой на Острова заради продължително отсъствие. Това предупреждават неправителствени организации, които защитават правата на европейците в Обединеното кралство след Брекзит.

“Трудно е да се разбере колко точно ще бъдат засегнати, тъй като в момента няма регистър на европейските граждани, живеещи във Великобритания. Но знаем, че няма схема, която някога да е била 100 процента успешна. Така че със сигурност ще има хора, които ще изгубят своя статут. Дори да приемем много оптимистично, че схемата ще има 95% успех и само 3,5 милиона граждани на ЕС са във Великобритания, пак ще има

175 000 души,

които ще загубят

полагащия им

се имиграционен статут

за една нощ на 1 юли, когато е крайният срок за кандидатстване. Това е повече от населението на Оксфорд”, посочват от организацията “Правото да останем”.

Затова те водят кампания британското правителство да промени политиката си, така че всеки, бил във Великобритания в момента, в който тя напусна ЕС, автоматично да получи статут на уседналост, без да трябва да доказва определена продължителност на престой.

В момента се издават два типа разрешителни на европейските граждани, намиращи се в Обединеното кралство. Тези, които успеят да докажат, че са пребивавали законно 5 последователни години, получават постоянен статут на уседналост, а живелите по-кратко на Острова – временен. Условието обаче е да са били в страната последните 6 месеца преди настъпването на Брекзит в края на миналата година. Нещо, което доста европейци е нямало как да направят, защото са се прибрали в своите държави заради коронавирусната криза. Някои са останали без работа, тъй като фирмите им са затворени и са решили да не плащат високи наеми, други са предпочели да бъдат със семействата си в тези трудни времена.

По данни на британските власти 1,3 млн. чуждестранни работници са напуснали Обединеното кралство през миналата година, което е

най-големият

отлив на хора

след Втората

световна война

Те твърдят, че отсъствие над 6 месеца от страната заради пандемията не би трябвало да се отрази на кандидатстващите за временен статут на уседналост, но гаранции има само за тези, които докажат, че са забавили връщането си, защото са боледували от коронавирус, наложило се е да останат в карантина или пък да бъдат изследвани заради контакти със заразен.  Празен ресторант в Източен Лондон. Заради затварянето на много фирми в условията на коронавируса много чуждестранни работници бяха принудени да напуснат Острова и да се приберат у дома.

Празен ресторант в Източен Лондон. Заради затварянето на много фирми в условията на коронавируса много чуждестранни работници бяха принудени да напуснат Острова и да се приберат у дома.

Неправителствените организации са направили проучвания и са изготвили доклад по въпроса, за да привлекат вниманието на властите към най-често срещаните проблеми. В него се дава

пример с

българка, която

пристига с

приятеля си

през 2016 г.,

за да работи в английска ферма. По-късно двамата си намират друга работа в Манчестър. Анна забременява и решават в началото на пандемията да се приберат в България, за да могат да разчитат на помощ от близките си в първите дни на бебето. Заради ограничителните мерки за пътуване обаче не се връщат до 31 декември 2020 г. в Англия и така губят право да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че няколко години са работили законно в страната и са плащали данъци.

В доклада се посочва, че дори намиращите се в Обединеното кралство европейци не са наясно със сложната система за получаване на стаут. Проучване на организацията “Обединен съвет за благополучието на имигрантите” е показало, че един на всеки седем от работещите в сектора за социални грижи европейци не я разбира, а всеки трети не знае, че тя

има краен срок за

кандидатстване

до 31 юни

Освен това не е позната и сред британската общественост. Редица работодатели, наемодатели, учебни заведения и дори служби са започнали да изискват статут на уседналост от европейските граждани при сключване на договори с тях, въпреки че нямат право да го правят до юли. Това кара неправителствените организации да се притесняват, че доста хора, които не могат да уредят статута си до средата на годината по някакви причини, ще бъдат прогонени чрез т.нар. враждебна среда, тъй като ще им бъдат отказани всякакви услуги. И дори властите да не започнат веднага да ги депортират, ще бъдат принудени да си тръгнат.

До момента 4,9 млн. европейци са кандидатствали за статут на уседналост, като заявките на 4,5 млн. вече са обработени. Само 53% от тях обаче са получили пълен статут, което означава, че останалите близо два милиона с временен ще трябва много да внимават да не отсъстват от Великобритания продължително през следващите 5 г., ако искат да останат в страната дългосрочно.

Алена Иванова е ръководителка на кампании в британската организация “Възможна е друга Европа”.

Алена Иванова е ръководителка на кампании в британската организация “Възможна е друга Европа”.
Алена Иванова:

Българите вече няма да могат да идват за по няколко месеца

Трябва да са поне половината от всяка година, казва ръководителката на кампании в британската организация “Възможна е друга Европа” 

- Г-жо Иванова, вие сте сред авторите на доклад за проблемите на европейците да уредят статута си във Великобритания след Брекзит. Кои са най-сериозните?

- На първо място е краткият срок за кандидатстване. Той изтича в края на юни, а все още много хора не знаят какво трябва да направят. Липсва помощ за хора, които не говорят английски и не използват модерни технологии, а кандидатстването става чрез мобилно приложение. Самият статут след това е достъпен само чрез него, а на тях ще им е необходим за почти всякаква дейност в бъдеще.

- Давате онлайн съвети на сънародници как да получат статут. Справят ли се българите, или мнозина ще трябва да си тръгнат след юли?

- Много е притеснително, че повечето се занимават със сезонна работа или пък имат не особено установен живот във Великобритания. Заради Брекзит те вече няма да могат да идват да работят за по няколко месеца и след това да се връщат при семействата си в България. Ако искат да имат постоянен статут и да влизат безвизово в страната, трябва да се установят в нея.

- Около 60% от българите получават временен статут. Какви рискове крие той?

- Той се издава, за да натрупат необходимите им 5 години престой във Великобритания и да могат да кандидатстват за постоянен. За да се случи това обаче, те трябва да докажат, че на всеки 12 месеца поне 6 са били на Острова. Много от сънародниците ни не разбират това. Смятат, че като имат временен статут, всичко е наред. Не осъзнават, че трябва да следят присъствието си във Великобритания и най-вече да го документират. Смятаме, че заради пандемията много хора дори вече са надвишили разрешеното време за отсъствие и след 5 г. няма да получат друг статут. Работещите в хотели, ресторанти и магазини например масово се прибраха в България, след като те бяха затворени.

- Възможно ли е още тази година някои да бъдат спрени на границата, ако се върнат?

- Малко е вероятно, защото правилото е, че статутът се губи след 2 години отсъствие от страната, което всъщност заблуждава и доста хора. Те си мислят, че имат право на това отсъствие и при временен статут, което обаче не е така, ако искат да продължат да живеят във Великобритания безвизово и след тези 5 години, които той им осигурява.

- Все по-често се срещат съобщения от посреднически фирми за съдействие за статут на българи, които не са били преди Брекзит в Англия. Споменават се и цени от около 1000 лв. Възможно ли е наистина някой да получи статут, ако не е стъпвал във Великобритания преди началото на тази година?

- Това е възможно само за присъединяване на близки членове на семейства. За останалите не може да се случи по легален начин. Наблюдаваме доста хора, които преди са работили във ферми, но по някаква причина са пропуснали миналата решаваща година и сега се опитват отново да дойдат, но са загубили право на статут. Най-често те стават жертва на подобни недобросъвестни съветници и такива измами се наблюдават не само в българската общност.