Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Павлина Трифонова

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Табела за търсене на работници край бюро за наемане в британския град Страдфоршър.

Заради коронавируса 1,3 млн. се върнали в страните си и това поставя в риск статута им на Острова

Хиляди европейски граждани, които живеят във Великобритания, но са се прибрали заради коронавирусната криза в своите родини, могат да загубят правото си на престой на Острова заради продължително отсъствие. Това предупреждават неправителствени организации, които защитават правата на европейците в Обединеното кралство след Брекзит.

“Трудно е да се разбере колко точно ще бъдат засегнати, тъй като в момента няма регистър на европейските граждани, живеещи във Великобритания. Но знаем, че няма схема, която някога да е била 100 процента успешна. Така че със сигурност ще има хора, които ще изгубят своя статут. Дори да приемем много оптимистично, че схемата ще има 95% успех и само 3,5 милиона граждани на ЕС са във Великобритания, пак ще има

175 000 души,

които ще загубят

полагащия им

се имиграционен статут

за една нощ на 1 юли, когато е крайният срок за кандидатстване. Това е повече от населението на Оксфорд”, посочват от организацията “Правото да останем”.

Затова те водят кампания британското правителство да промени политиката си, така че всеки, бил във Великобритания в момента, в който тя напусна ЕС, автоматично да получи статут на уседналост, без да трябва да доказва определена продължителност на престой.

В момента се издават два типа разрешителни на европейските граждани, намиращи се в Обединеното кралство. Тези, които успеят да докажат, че са пребивавали законно 5 последователни години, получават постоянен статут на уседналост, а живелите по-кратко на Острова – временен. Условието обаче е да са били в страната последните 6 месеца преди настъпването на Брекзит в края на миналата година. Нещо, което доста европейци е нямало как да направят, защото са се прибрали в своите държави заради коронавирусната криза. Някои са останали без работа, тъй като фирмите им са затворени и са решили да не плащат високи наеми, други са предпочели да бъдат със семействата си в тези трудни времена.

По данни на британските власти 1,3 млн. чуждестранни работници са напуснали Обединеното кралство през миналата година, което е

най-големият

отлив на хора

след Втората

световна война

Те твърдят, че отсъствие над 6 месеца от страната заради пандемията не би трябвало да се отрази на кандидатстващите за временен статут на уседналост, но гаранции има само за тези, които докажат, че са забавили връщането си, защото са боледували от коронавирус, наложило се е да останат в карантина или пък да бъдат изследвани заради контакти със заразен. 

Неправителствените организации са направили проучвания и са изготвили доклад по въпроса, за да привлекат вниманието на властите към най-често срещаните проблеми. В него се дава

пример с

българка, която

пристига с

приятеля си

през 2016 г.,

за да работи в английска ферма. По-късно двамата си намират друга работа в Манчестър. Анна забременява и решават в началото на пандемията да се приберат в България, за да могат да разчитат на помощ от близките си в първите дни на бебето. Заради ограничителните мерки за пътуване обаче не се връщат до 31 декември 2020 г. в Англия и така губят право да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че няколко години са работили законно в страната и са плащали данъци.

В доклада се посочва, че дори намиращите се в Обединеното кралство европейци не са наясно със сложната система за получаване на стаут. Проучване на организацията “Обединен съвет за благополучието на имигрантите” е показало, че един на всеки седем от работещите в сектора за социални грижи европейци не я разбира, а всеки трети не знае, че тя

има краен срок за

кандидатстване

до 31 юни

Освен това не е позната и сред британската общественост. Редица работодатели, наемодатели, учебни заведения и дори служби са започнали да изискват статут на уседналост от европейските граждани при сключване на договори с тях, въпреки че нямат право да го правят до юли. Това кара неправителствените организации да се притесняват, че доста хора, които не могат да уредят статута си до средата на годината по някакви причини, ще бъдат прогонени чрез т.нар. враждебна среда, тъй като ще им бъдат отказани всякакви услуги. И дори властите да не започнат веднага да ги депортират, ще бъдат принудени да си тръгнат.

До момента 4,9 млн. европейци са кандидатствали за статут на уседналост, като заявките на 4,5 млн. вече са обработени. Само 53% от тях обаче са получили пълен статут, което означава, че останалите близо два милиона с временен ще трябва много да внимават да не отсъстват от Великобритания продължително през следващите 5 г., ако искат да останат в страната дългосрочно.

Алена Иванова:

Българите вече няма да могат да идват за по няколко месеца

Трябва да са поне половината от всяка година, казва ръководителката на кампании в британската организация “Възможна е друга Европа” 

- Г-жо Иванова, вие сте сред авторите на доклад за проблемите на европейците да уредят статута си във Великобритания след Брекзит. Кои са най-сериозните?

- На първо място е краткият срок за кандидатстване. Той изтича в края на юни, а все още много хора не знаят какво трябва да направят. Липсва помощ за хора, които не говорят английски и не използват модерни технологии, а кандидатстването става чрез мобилно приложение. Самият статут след това е достъпен само чрез него, а на тях ще им е необходим за почти всякаква дейност в бъдеще.

- Давате онлайн съвети на сънародници как да получат статут. Справят ли се българите, или мнозина ще трябва да си тръгнат след юли?

- Много е притеснително, че повечето се занимават със сезонна работа или пък имат не особено установен живот във Великобритания. Заради Брекзит те вече няма да могат да идват да работят за по няколко месеца и след това да се връщат при семействата си в България. Ако искат да имат постоянен статут и да влизат безвизово в страната, трябва да се установят в нея.

- Около 60% от българите получават временен статут. Какви рискове крие той?

- Той се издава, за да натрупат необходимите им 5 години престой във Великобритания и да могат да кандидатстват за постоянен. За да се случи това обаче, те трябва да докажат, че на всеки 12 месеца поне 6 са били на Острова. Много от сънародниците ни не разбират това. Смятат, че като имат временен статут, всичко е наред. Не осъзнават, че трябва да следят присъствието си във Великобритания и най-вече да го документират. Смятаме, че заради пандемията много хора дори вече са надвишили разрешеното време за отсъствие и след 5 г. няма да получат друг статут. Работещите в хотели, ресторанти и магазини например масово се прибраха в България, след като те бяха затворени.

- Възможно ли е още тази година някои да бъдат спрени на границата, ако се върнат?

- Малко е вероятно, защото правилото е, че статутът се губи след 2 години отсъствие от страната, което всъщност заблуждава и доста хора. Те си мислят, че имат право на това отсъствие и при временен статут, което обаче не е така, ако искат да продължат да живеят във Великобритания безвизово и след тези 5 години, които той им осигурява.

- Все по-често се срещат съобщения от посреднически фирми за съдействие за статут на българи, които не са били преди Брекзит в Англия. Споменават се и цени от около 1000 лв. Възможно ли е наистина някой да получи статут, ако не е стъпвал във Великобритания преди началото на тази година?

- Това е възможно само за присъединяване на близки членове на семейства. За останалите не може да се случи по легален начин. Наблюдаваме доста хора, които преди са работили във ферми, но по някаква причина са пропуснали миналата решаваща година и сега се опитват отново да дойдат, но са загубили право на статут. Най-често те стават жертва на подобни недобросъвестни съветници и такива измами се наблюдават не само в българската общност.

Най-четени

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

Депутатите задължиха Бойко Борисов да им представи плана за възстановяване на 21 април Вместо дебат по същество - скандали и обиди  Не чуха призива на бизнеса за съгласие в полза на икономиката Май нито старите, нито новите народни представители чуха тревогите и призива на българския бизнес да загърбят скандалите и да се обединят в името на

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

"НОЩ стартира с 4 лекари, хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. Имахме задачи – да информираме правителството за движението на епидемията, което ще продължаваме да правим, и да координираме държавните институции". Това заяви  проф. Тодор Кантарджиев за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVANEWS Според него моловете не са толкова

Най-коментирани

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

На 18 април в Хайнан бе открит Азиатският форум Боао, чиято главна тема тази година е „Огромните промени в света: Съвместно споделяне на постиженията от глобалното управление и изграждане на инициативата „Един пояс, един път““. В рамките на форума бяха представени и два доклада, в които се посочва, че през 2021 г

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

Фискалният резерв към 31 март тази година възлиза на 7 млрд. и 900 млн. лева, посочи министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев на пресконференцията в централата на ПП ГЕРБ. Той добави, че в началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лева. "Ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от минимално изискуемия фискален

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнесът и синдикатите искат още 1,5 млрд. лв. да бъдат прибавени към 12-е млрд. лв. в плана за възстановяване и устойчивост. Това заявиха представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа", на пресконференция. Те оповестиха и обръщение към парламентарно представените партии в

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

"Ударът на века с криптовалута", пише в заглавие турският в. "Сабах" тази сутрин. "Светът на дигиталните пари се разтресе от най-голямата измама в историята на републиката", предаде БТА.  Вестникът съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

Проектът “Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“ бе представен в Деня на Земята. Проектът е по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. Идеята е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

ДФ „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. за Кампания 2020 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане получиха 54 650 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, съобщиха от ДФЗ

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и за всяко негово действие, категоричен е лидерът на БСП - София Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва