79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен оператор, са от вецовете на НЕК, двете американски централи и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”. Това става ясно от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос от депутата от “Обединени патриоти” Юлиан Ангелов.

Всъщност основни източници на оперативния резерв, които трябва да покрият евентуални нужди на системата, са НЕК и държавната тец, тъй като НЕК е задължена по договори да изкупува електроенергията на американските “Марици”.

Останалите 21% се осигуряват от ТЕЦ “Варна” и ТЕЦ “Бобов дол”, съобщиха от оператора.

Според промените в енергийния закон вече няма студен резерв, тоест да се поддържат неработещи блокове, които при нужда да бъдат пуснати. Така вече няма да се плаща за разполагаемост, или че някой блок не работи.

Студеният резерв е заменен от допълнителни услуги, за които системният оператор обявява търгове сред производителите.

Тръжните процедури са отворени за всички производители, които са минали тестовете за различните видове регулиране. А те са първично регулиране на честотата - в рамките на 30 секунди да се замести спряна мощност, и вторично автоматично и ръчно регулиране на честотата и обменните мощности в рамките на 15 мин.

Досега са минали търговете за януари и февруари. Търгът за март е отменен заради възникнал технически проблем, става ясно от съобщение на сайта на оператора.