Ще се издава също на преболедували и на хора с негативен PCR тест

Безплатно, електронно или на хартия, с данни за ваксинираните, преболедувалите и тестваните с PCR или с бърз антигенен тест - това ще включва цифровото зелено удостоверение за пътуване на европейците. Еврокомисията представи предложението си в сряда, като призова Съвета на ЕС и Европарламента бързо да одобрят законопроекта, за да влезе в сила до лятото.

Държавите членки трябва да издават удостоверения за ваксинация

без значение от

вида на ваксината

срещу COVID-19. Когато става въпрос за отмяна на ограниченията за движение, страните са длъжни да приемат удостоверения само за ваксини, които са получили разрешение за търговия в ЕС. При останалите удостоверения за имунизация с руска или китайска ваксина например, държавите сами решават дали по-леките мерки да важат, се казва в уточнения на ЕК, публикувани на сайта ѝ.

Ако хората, които са ваксинирани преди въвеждането на удостоверението, са получили документ, който не отговаря на стандартите, те могат да поискат нов.

За да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, в предложението на ЕК се предвижда с удостоверение да може да се сдобият и хората, които имат направен тест за COVID-19 или са преболедували.

Тестването вкъщи няма да бъде включено в документа, защото не се провежда при контролирани условия.

Цифровото зелено удостоверение ще бъде безплатно за гражданите на ЕС и ще е налично в електронен формат или на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код за гарантиране на сигурността, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на документа. Всеки издаващ орган (болница, център за провеждане на тестове, здравен орган) ще разполага със свой собствен цифров ключ за подпис. Документът ще се издава на езика на държавата, както и на английски език.

ЕК ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на членките да разработят софтуер, който да се използва от проверяващите лица, които сканират QR кода.

Каква информация ще включва цифровото зелено удостоверение?

- за удостоверение за ваксинация: ваксинационен продукт и производител, брой дози и дата на ваксинацията;

- за удостоверение за направен тест: вид тест, дата и час на тестване, център за провеждане на тестове и резултат;

- за удостоверение за преболедуване: дата на положителния резултат от теста, орган, издаващ удостоверението, дата на издаване, дата на валидност.

Освен тези данни в удостоверенията ще има ограничен набор от информация като име и дата на раждане, но тези лични данни

няма да се запазват от

проверяващата

държава членка

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като “общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне наново”. Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС. Сертификатът обаче не трябва да бъде предварително условие за пътуване. “Всички граждани на ЕС без значение дали са ваксинирани, или не, се ползват с основно право на свободно движение в ЕС”, посочва ЕК.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държава членка продължава да изисква от притежателите на цифрово зелено удостоверение да останат под карантина или да се тестват, тя трябва да уведоми ЕК и всички останали държави членки, както и да обоснове причините за такива мерки.

Използването на новите документи ще бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, когато тя обяви край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

За да бъде готово преди лятото, предложението трябва да бъде прието бързо от Европейския парламент и от Съвета.