Китай работи активно за ратифициране на Споразумението за регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), останалите му членове също планират да направят това преди края на годината, така че то да влезе в сила и заработи ефективно на 1 януари 2022 г., заяви Ю Бънлин от Министерство на търговията по време на онлайн обучение, свързано с търговския пакт, предаде Радио Китай

С ратификацията от най-малко шест държави-членки на АСЕАН и три страни извън тази организация, споразумението ще стане ефективно помежду им, подчерта Ю, добавяйки, че Тайланд вече е ратифицирал документа.

Министерството на търговията и всички други заинтересовани институции и организации са уточнили общо 701 обвързващи задължения, които Китай ще има по споразумението, от които страната е приключила подготовката си за 613. Очаква се още преди влизането в сила на пакта Пекин да бъде в състояние да изпълнява всичките си ангажименти по него, подчерта Ю Бънлин.

Онлайн обучението по въпроси, свързани със Споразумението за регионално всеобхватно икономическо партньорство беше второто по рода си, проведено от Министерството на търговията и в него участваха над 60 000 души, по-голямата част от които представители на бизнеса.

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство е най-голямата зона за свободна търговия в света. В участващите в него 15 държави живеят 2,27 милиарда души, съвкупният им БВП е 26 трилиона долара, а общия износ – 5,2 трилиона долара.