Третата вълна на пандемията и последвалите ограничителни мерки през март, изглежда, не са стреснали бизнеса, защото бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, този път с 2,1 пункта в сравнение с февруари, отчита наблюдението на НСИ на стопанската конюнктура.

Този възходящ тренд продължава вече трети месец, преди януари 2021 г. в продължение на няколко месеца индексът падаше. Дъното му бе достигнато през април и май м.г. и в момента той се доближава до средния за последните десетина години показател.

През март най-силно влияние върху индекса оказва строителството, където се повишава с 3,8 пункта. Предприемачите отчитат нарастване на новите поръчки и прогнозите за следващите няколко месеца са благоприятни. В промишлеността повишението е с 2,1 пункта, в търговията на дребно с 1,7, а в услугите - с 2,7 пункта.

Цените на производител, които се считат за ранен предвестник на инфлацията, са се повишили през февруари с 1,3% спрямо предходния месец и с 3,1% в сравнение със същия месец на 2020 г. Това увеличение се получава най-вече от ръста на цените на основните метали, който е 29,9% спрямо година назад и се дължи най-вече на международната конюнктура. В производството на химически продукти ръстът на цените на годишна база е 4,8%, а на храните - с 3,7%.