Вече има две газови борси с лиценз за 35 години. Комисията за енергийно и водно регулиране със свои решения одобри лицензирането им и прие бизнес плановете им до 2024  и 2025 г. Това се случи без никакви вълнения в газовия сектор, въпреки че експерти се съмняваха, че пазарът може да понесе две борси.

Едната борса е държавната - „Газов Хъб Балкан“, която е на "Булгартрансгаз" и оперира от началото на 2019 г., тя е с капитал 500 000 лв.

Предметът й на дейност е изграждане и опериране на електронна платформа за борсов пазар с природен газ, енергийни продукти, енергийни носители, енергийни, зелени и бели сертификати, въглеродни емисии и други, свързани с енергопотреблението продукти.

„Газов Хъб Балкан“ ползва, след подписване на споразумение с Trayport Limited (Trayport) през 2019 г., системата за борсова търговия Global Vision Eхchange Trading Sistem (ETS).

За 2019 г. борсата е на загуба от 150 хил. лв., но има достатъчен ресурс, както и подкрепата на собственика за развитие на платформата за търговия на природен газ, заключва КЕВР. Приходите за 2019 г. са 28 хил. лв. за 2019 г. Клиенти на борсата са 39 търговци на газ.

Частната „Българска енергийна търговска платформа“ използва същата търговска платформа - на Trayport Limited UK. На нея обаче няма да се търгуват количества от програмата за освобождаване на природен газ от "Булгаргаз", тъй като към момента има действащо споразумение за изпълнение на програмата за освобождаване на природен газ между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газов Хъб Балкан“ ЕАД, което е одобрено от КЕВР.

Капиталът на дружеството е в размер на 50 000 лева, разделен на 1000 обикновени поименни акции. Собственици са трима акционери - Искър Василев Искров (40%); Георги Цветанов Найденов (35%) и адвокатско дружество „Киров и Братулева“ (25%). Дружеството се управлява по едностепенна система на управление със Съвет на директорите в състав: Искър Василев Искров, Георги Цветанов Найденов, Киро Георгиев Киров.

Според КЕВР тя има материалната и финансова възможност да осъществява организират борсов пазар на природен газ.
Както и при "Газов хъб "Балкан", така и при частната борса всички конкретни числа и цели са търговска тайна и са заменени с многоточия.

Все пак от приетия бизнес план на "Българска енергийна търговска платформа" се разбира, че до 2025 г. частната борса предвижда да търгова до 30% от общото потребление в България, което е над 3 млрд. куб. м.

За периода 2021 – 2025 г. „Българска енергийна търговска платформа“ АД е планирала разходи в размер на 7,328 млн.лв.