За три дни - от понеделник до сряда, цените на българската борса за ток на платформата “Ден напред” паднаха до 68,96 лв. за мегаватчас и после се вдигнаха и удариха 127,65 лв. Разликата е 85%.

Подобни колебания има и на европейските борси. В понеделник в пет държави – Германия, Чехия, Словакия, Люксембург и Белгия, цените бяха отрицателни, като в Германия стигнаха минус 17 евро. В Южна Европа цените пък бяха високи. В Гърция например те бяха 62,58 евро, а в Италия – 53,3 евро.

В района на Югоизточна и част от Централна Европа - България, Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия и Словения, те бяха между 32 и 37 евро, задържаха се в златната среда.

Тези колебания и огромните разлики се обясняват с католическия Великден и с излишъка от ток, произведен от ВЕИ, особено от вятърните централи на Германия.

С ден на доставка за вторник цените започнаха курс нагоре в цяла Европа с изключение на Гърция, където паднаха на 56,68 евро за мвтч. У нас токът струваше 49,33 евро, най-скъп бе в Италия – 60,52 евро, най-евтин отново в Германия - 35,38 евро, където вече нямаше отрицателни цени.

При сделките с доставка на ток за сряда най-скъпите бяха регистрирани във Франция - 75,26 евро, трендът нагоре продължи и в България – 65,27 евро, както и в Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия, Италия.

Очаква се присъединяването на България към европейската търговия на платформите “Ден напред” от 11 май през Гърция и Италия да донесе на българските търговци по-малко и отклонения на цените и повече предвидимост при сделките.

Възможностите за капацитет с Гърция са между 200 и 300 мегавата. През септември вероятно ще се случи дългоочакваното присъединяване през Румъния, което е с капацитет 1000 мегавата.