Пекин е дом на повече доларови милиардери от всеки друг град в света, показва последната годишна класация на богаташите на „Форбс“. Така китайската столица успя да детронира Ню Йорк като столица на милиардерите, пише хонконгското издание South China Morning Post.

Китайската столица добави 33 милиардера и сега е домакин на 100, като победи Ню Йорк, който добави седем милиардери миналата година и в момента е домакин 99, според списъка на милиардерите на Forbes за 2021 г., предаде Фокус

„Голямата ябълка“ губи първото си място за първи път от седем години, според Forbes. Това е първото най-високо класиране на Пекин. „Пекин добави 33 нови милиардери, тъй като Китай бързо се върна от пандемичните си проблеми [Covid-19], като скочи от 4-то до 1-во място в нашия годишен списък“, заяви американското бизнес списание в сряда.

Еластичен борсов пазар, който е облагодетелствал особено технологичните индустрии, както и по-устойчивата икономика на Китай и бързото на пандемията, са увеличили състоянието на тези милиардери.

Общата нетна стойност на милиардерите в Ню Йорк обаче остава с 80 милиарда щатски долара по-голяма от тази на техните колеги в Пекин. Най-богатият жител на Пекин е Жан Имин, основателят на сензацията при социалните медии TikTok и главен изпълнителен директор (CEO) на фирмата майка ByteDance, чиято нетна стойност се удвои до 35,6 милиарда щатски долара. За разлика от това, Майкъл Блумбърг, най-богатият жител на Ню Йорк, има състояние на стойност 59 милиарда щатски долара.

Нарастващият фондов пазар също помогна на Китай, който добави повече милиардери към списъка на Форбс от която и да е друга страна в световен мащаб. Страната, включително Хонконг и Макао, има 210 нови милиардери, които попадат в списъка. С 698 милиардери тя бързо настига САЩ, които все още водят със 724 милиардери. През 2020 г. Китай имаше 456 милиардери, в сравнение с американските 614.

Хонконг, който имаше третия по брой милиардери през 2020 г., остава с 80 милиардера миналата година, добавяйки нови девет към списъка на "Форбс", въпреки пандемията, която засегна силно неговата ориентирана към услуги икономика. Ли Ка-шинг, който се оттегли през 2018 г. от CK Hutchison, конгломерата, който той основа, видя как състоянието му нараства с 12 млрд. долара до 33,7 млрд. долара миналата година. Той остана най-богатият жител на града.